2015 parhaat rahastot ja varainhoitotalot

Suomen Morningstar Awards -palkinnot: Seligsonille, Aktialle ja Fidelitylle kaksi pystiä.

Facebook Twitter LinkedIn

Aktia ja Seligson & Co keräsivät suomalaisista yhtiöistä eniten, molemmat kaksi palkintoa, kun Morningstar jakoi Awards -palkinnot Suomessa saatavissa oleville rahastoille. Ulkomaisista yhtiöistä Fidelity rohmusi eniten, kaksi rahastotalojen palkintoa.

Morningstar Awardsit jaetaan rahastoille ja rahastotaloille menestyksen perusteella. Laskentamallissa painaa eniten viimeisen vuoden (2014), mutta myös kolmen ja viiden kalenterivuoden tuotto. Näin yhden vuoden huippusuoritus ei riitä. Lisäksi oma painonsa on riskillä. Edellytämme myös muun muassa, että salkunhoitaja on vastannut valtaosasta tarkasteltavaa tuottohistoriaa, rahastoyhtiö kertoo rahaston sijoituksista ja sijoitusprosessi on ennallaan.

Täältä löydät ehdokkaamme.

Rahastopalkintojen voittajat

Suomi osakkeet
Seligson & Co OMX Helsinki 25 Indeksiosuusrahasto ETF

Jo kolmatta kertaa peräkkäin parhaat luvut Suomen markkinoilla saavutti Seligsonin etf. Sitä on auttanut suurten yhtiöiden vahva veto verrattuna pienempiin yhtiöihin. OMXH25-indeksi on noussut 15,5 prosenttia 2012-2014 verrattuna OMXH Small Cap ja Mid Cap -indeksien 13,8 prosenttiin.

Pohjoismaiset osakkeet
Handelsbanken Pohjoismaat Selective

Rahasto siirtyi Ruotsiin rekisteröidyksi vuoden 2014 lopulla, mutta se jatkaa samaa työtä jota on tehty kun rahasto oli rekisteröitynä Suomeen. Hyvin tiiviillä (2015 helmikuussa 21 kohdeyhtiön) salkulla hoidettu rahasto eroaa tyypillisesti indeksistä selvästi, ja historiallisesti useammin positiiviseen suuntaan.

Eurooppa osakkeet
Invesco Pan European Structured Equity

Rahasto pyrkii markkinoita alempaan tuoton heiluntaan eli volatiliteettiin. Silti tuotto on ollut tuntuvasti keskimääräistä parempi. Beeta eli markkinariski on ollut kolmen viiime vuoden aikana 0,8 mikä on alhainen luku. Rahastolla on Morningstarin analyytikoiden Silver-arvosana.

Yhdysvaltain osakkeet
iShares S&P 500

Palkinnosta kilpaili kolme indeksirahastoa Yhdysvaltain tehokkailla markkinoilla.

Kehittyvien maiden osakkeet
RAM(Lux) Systematic Funds Emerging Markets

Rahasto nousee voittajaksi ensimmäistä kertaa. Rahasto on tuottanut tuntuvasti vertailuryhmäänsä enemmän viimeisen kolmen ja viiden vuoden aikana selvästi matalammalla riskillä. Apuna ovat olleet salkkuun otetut kehittyneiden maiden osakkeet.

Globaalit osakkeet
SEB Global

Rahaston kvantitatiivinen strategia on ollut käytössä vuodesta 2010. Painopiste on ollut – kuten monilla muillakin voitokkailla rahastoilla – ns. laatuyhtiöissä.

Valtioiden obligaatiot, euro
eQ Euro Valtionobligaatio

Tommy Petersenin vuoden 2005 startista alkaen hoitama rahasto on joka vuonna lyönyt vertailuryhmänsä. Viime vuonna painopisteenä olleet Irlannin ja Suomen pitkät lainat sekä Saksan lainojen alipaino auttoivat hyvää tulokseen.

Yrityslainat, euro
Vontobel EUR Corporate Bond Mid Yield

Rahasto saa ottaa jonkin verran high yield -riskiä mutta ei kaatunut omaisuusluokan heikompaan tuottoon viime vuonna. Duraatiota on pidetty hieman pidempänä, mikä on auttanut rahastoa.

Yhdistelmärahasto
Aktia Secura

Andreas Bergmanin ja Jonne Sandströmin vuodesta 2009 hoitama rahasto on jäänyt hieman omalle vertailuindeksilleen, mutta yhdistelmärahastojen vaikeina aikoina se on riittänyt palkintoon. Vuonna 2014 rahasto ylitti luokan keskimääräisen rahaston tuoton 5,3 prosenttiyksiköllä. 

Rahastotalojen palkinnot

(Jakoperusteena viiden viime vuoden Morningstarin riskikorjattu tuotto.)

Korkovarainhoitajat
Aktia

Jo kolmatta kertaa peräkkäin Aktia saa palkinnon parhaana korkovarainhoitajana. Kaikki yhtiön korkorahastot olivat helmikuun lopussa neljässä tai viidessä tähdessä.

Suuret osakevarainhoitajat
Fidelity

Rahastoyhtiön eurooppalaisten rahastojen tutkimus on keskitetty Eurooppaan kun aiemmin rahastot jakoivat globaalit analyysitiimin työn hedelmiä. Useat rahastot ovat menestyneet viime vuosina, erityisesti se näkyi viime vuoden Morningstari Awardseissa.

Pienemmät osakevarainhoitajat
Seligson & Co

Jälleen Seligsonin alhaisten kustannusten indeksirahastojen ja pitkällä tähtäimellä suurelta osin menestyneiden aktiivisten rahastojen yhdistelmä oli voitokas.

Laaja-alaisen varainhoitajat
Fidelity

Palkinto tulee niin osake- kuin korko- ja yhdistelmärahastojen vahvasta menestyksestä.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Aktia Secura B1,15 EUR0,18Rating
eQ Euro Valtionobligaatio 1 K156,56 EUR0,32Rating
Handelsbanken Pohjoismaat Sel (A1 EUR)65,21 EUR-0,03Rating
Invesco Sus Pan Eurp Stu Eq A € Acc24,98 EUR0,04Rating
iShares Core S&P 500 ETF USD Dist52,59 USD-0,62Rating
RAM (Lux) Sys Emg Mkts Equities F USD232,82 USD0,44Rating
SEB Global C USD7,04 USD-0,02Rating
Seligson & Co OMX Helsinki 2566,79 EUR-1,59Rating
Vontobel Euro Corporate Bond B EUR172,10 EUR0,16Rating

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja