Evli ylipainottaa Yhdysvaltoja kalliimmista markkinoista huolimatta

Evli, joka voitti vuoden rahastoyhtiön Morningstarin Awards for Investing Excellence 2024 -kilpailussa, kertoo, miten maailmantalouden vahvuus on yllättänyt heidät. Evli kertoo, että markkinat saattavat pettyä tulevien koronlaskujen tahtiin ja ovat päättäneet ylipainottaa Yhdysvaltoja siitä huolimatta, että osakemarkkinat ovat kalliimmat kuin muualla.

Johanna Englundh 08.03.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Evli

Tämän vuotisessa Morningstar Awards for Investing Excellence 2024 -kilpailussa Evli voitti arvostetun pokaalin ja parhaan rahastoyhtiön palkinnon. Evli perustettiin vuonna 1985, ja vuonna 2001 Evli sai pankkitoimiluvan ja siitä tuli omaisuudenhoitaja ja investointipankki. Nykyään Evli on Suomen kolmanneksi suurin rahastoyhtiö, joka hallinnoi noin 18 miljardia euroa.

Sijoitustuotteista ja -palveluista vastaava johtaja Kim Pessala ja sijoitusjohtaja Mikael Lundström kommentoi Morningstarille, että rahastoyhtiön menestyksen salaisuus on vankka sijoitusstrategia yhdessä kokeneiden ja osaavien salkunhoitajien kanssa. He lisäävät myös, että tärkeää on sijoituskulttuuri, jossa tuetaan pitkän aikavälin sijoitusstrategioita.

Vahva maailmantalous yllättää

Viime vuosia ovat hallinneet jyrkästi nousseet korot, kun keskuspankit ympäri maailmaa ovat yrittäneet taltuttaa riehuvaa inflaatiota. Kim Pessalan ja Mikael Lundströmin mukaan oli luonnollista, että keskuspankit turvautuivat ohjauskorkojen nostamiseen. Sen sijaan heidät yllätti maailmantalouden vahvuus.

"Yllättävämpää viime aikoina on ollut se, että maailmantalous on ollut niin vahva ja että emme ole nähneet suurempia heikkouksia sen enempää kuluttajien käyttäytymisessä kuin työttömyydessäkään. Erityisesti Yhdysvaltojen talous on ollut odotettua vahvempi, ja näyttää siltä, että olemme menossa kohti pehmeää laskua", he sanovat.

Markkinat saattavat pettyä koronlaskujen vauhtiin

Markkinat keskittyvät tällä hetkellä siihen, milloin keskuspankit alkavat laskea korkoja ja millä tahdilla. Samalla Pessala ja Lundström korostavat, että viime vuoden viimeisellä neljänneksellä alkanut koronlaskujen euforia on laantunut, mutta markkinat todennäköisesti tulevat pettymään koronlaskujen tahtiin. 

"Uskomme, että Euroopan keskuspankki (EKP) aloittaa koronleikkaukset kesän aikana, ja korkeintaan 100 peruspisteen koronleikkaukset voidaan nähdä vuonna 2024. Uskomme, että Ruotsin keskuspankki odottaa EKP:n koronleikkauksia, jotta ei ottaisi riskiä Ruotsin kruunun heikentymisestä entisestään", Kim Pessala ja Mikael Lundström väittävät.

Korkorahastojen hoitaminen viime vuosien kaltaisessa ilmapiirissä on aina vaikeampaa, sanoo sijoitusjohtaja ja selittää, että korkojen noustessa tuotto on selvästi negatiivinen.

"Kaikki kuitenkin tiesivät, että ennemmin tai myöhemmin nollakorkoympäristö normalisoituisi ja johtaisi negatiivisiin tuottoihin. Kuten aina, ajoitus on vaikeaa, varsinkin kun nollakorkotilanne kesti vuosia", kaksikko sanoo.

Vaikka Evlillä on ollut vähemmän korkoriskiä nousukauden aikana, sen rahastot eivät olleet immuuneja jyrkästi nouseville koroille. Nykyään tilanne on selvästi toinen, ja tällä hetkellä Evli näkee korkomarkkinat erittäin mielenkiintoisina tuottopotentiaalin kannalta.

"Ylipaino Yhdysvalloissa kalliimmista markkinoista huolimatta"

Geopoliittiset riskit ovat suuret, ja suuri osa keskuspankin elvytystoimista on hinnoiteltu markkinoilla, sanovat Kim Pessala ja Mikael Lundström. Lisäksi Euroopassa näyttää myös siltä, että taloudet menevät tarkasteluun.

"Sijoitusnäkymät ovat siis haastavat, mutta on tärkeää ymmärtää, että suuri osa tästä on jo hinnoiteltu sisään. Osakepuolella suosittelemme yleisesti lievää ylipainoa. Osakkeista ylipainotamme Yhdysvaltoja, jossa talous on vahvempi ja IT-sektori on vahva", he sanovat ja lisäävät:

"Tämä siitä huolimatta, että Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat kalliimmat kuin muualla. Pidämme korkomarkkinoita kiinnostavampina kuin kymmeneen vuoteen ja odotamme hyviä tuottoja tänä vuonna."

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Johanna Englundh  on Morningstarin toimittaja Ruotsissa.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja