2024 Suomen Awards-voittajat

Rahastosarjojen palkinnot kuudelle eri yhtiölle. Evli on vuoden varainhoitaja.

Facebook Twitter LinkedIn

Awards Finland 2024

Morningstar on jälleen palkinnut Awards for Investing Excellence -voittajat Suomessa. Palkintoja jaettiin kuudessa rahastokategoriassa sekä yhdessä rahastotalojen luokassa.

Voittajat ratkaistiin rahastosarjoissa hieman uusiutuneella metodologialla. Kuten aiemminkin, ensin rahasto-osuudet laitettiin järjestykseen rahastoluokittain 1, 3 ja 5 vuoden tuoton sekä 3 ja 5 vuoden riskin perusteella. Sen jälkeen analyytikkomme käyvät rahastot läpi mm. koon, salkunhoitajan historian ja muiden olennaisten tekijöiden osalta aiempaan tapaan. Seuraavassa vaiheessa uutena elementtinä parhaista rahastoista etusijalle nostettiin ne, joilla on positiivinen Morningstar Medalist Rating ja jotka ovat analyytikkojemme suosikkeja.

Voittajat rahastosarjoissa:

Yhdistelmärahastot, euro

Vanguard LifeStrategy® 60% Equity ETF

Yksi analyytikkojemme suosikeista, tällä 60 % osakerahastolla ja sen sisarrahastoilla on kaikkein korkein Morningstar Medalist Rating eli Gold. Rahasto on ollut useilla markkinoilla tarjolla jo joitakin vuosia ja lanseerattiin Euroopassa ETF:nä 2020. Yksinkertainen salkku on tuottanut hyvin, eikä vähiten matalien palkkioidensa vuoksi.

Korkorahastot, euro

LähiTapiola Pohjoinen Yrityskorko ESG

Rahastoluokkansa paremmassa puoliskossa jokaisena viitenä viime vuonna. Rahasto on pärjänyt hyvin myös verrattuna muihin Pohjoismaihin keskittyneisiin yrityslainarahastoihin. Salkunhoitajat ovat pitäneet riskitason selvästi luokan keskiarvon alapuolella, mikä entisestään tuki menestystä ja auttoi erityisesti vuonna 2022 markkinoiden pudotessa. Salkkua hoitavat Kari Pihkala, Teemu Kokko ja Antti Komulainen.

Suomi osakkeet

eQ Suomi

Anne Brusila on pian kymmenen vuoden ajan ohjastanut eQ:n Suomi-rahastoa menestyksekkäästi. Viiden vuoden tuotossa rahasto on luokan parhaassa kymmenyksessä. Viime vuonna esimerkiksi Puuilo, Tokmanni ja Terveystalo olivat hyvin osuneita valintoja suurten indeksinimien ulkopuolelta.

Pohjoismaat osakkeet

OP-Pohjoismaat Indeksi

Pohjoismaa-rahastot ovat Morningstarilla kahdessa luokassa. Suuriin yhtiöiden sijoittavien luokasta ylimmäksi ylsi koko Awardsin voittanut OP-Pohjoismaat Indeksi, kun taas pienyhtiörahastoista vahvin oli Nordea Nordic Small Cap. OP:n rahasto voitti palkinnon myös viime vuonna.

Eurooppa osakkeet

Storebrand Europa

Eurooppa-osakkeissa indeksirahastot ottivat kärkipaikat Awardseissa tänä vuonna. Voittajaksi noussut Storebrandin rahasto omistaa yli 300 yhtiötä mutta yhtiön ESG-filtterit ovat johtaneet muun muassa energiaosakkeiden pudottamiseen salkusta täysin. Matala palkkio on tukenut menestystä.

Globaalit osakkeet

JPM Global Select Equity

Erinomaisesti menestynyttä rahastoa vetävät Helge Skibeli ja Christian Pecher ovat olleet JPM Global Selectissä kahdeksan ja neljä vuotta. Viimeisen viiden vuoden ajan rahasto on USA-painotteisella salkullaan kiitänyt joka vuosi parhaassa neljänneksessä. Salkunhoitajat eivät epäröi pitää keskivertoa korkeamman arvostustason osakkeita salkun yläpäässä. Yhteensä mukana on noin 70 osaketta.

Rahastotalojen palkinto

Metodologiaa on hieman uudistettu aiemmasta. Suomessa saatavilla olevien rahastotalojen valikoimat laitetaan paremmuusjärjestykseen viiden vuoden Morningstar-riskikorjatun tuoton avulla. Voittajakandidaateilta edellytetään Morningstar Medalist Rating Parent-pilarin arvosanaa Above Average tai High.

Evli

Jo viime vuonna Evli voitti koko rahastovalikoiman kattavan palkinnon. Nyt rahastotalojen palkintoja on yksi ja sen voittaa jälleen Evli, jolla on analyytikkojemme Above Average -arvosana.

Evlin rahastoista peräti kahdeksalla on viisi tähteä yksityissijoittajien osuussarjassa. Vahvat sijoitusprosessit ja salkunhoitajien pitkät urat tukevat vaikutelmaa pitkäjänteisyydestä.

 

 

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja