Kuka rahastojen ovilla oikein suhaa?

Rahastoyhtiöt ja niiden lähipiiri ovat usein pääosassa kun rahastoissa tulee suuria pääomamuutoksia ja kaupankäyntikuluja.

Facebook Twitter LinkedIn

Tuore Talouselämä-lehti muistuttaa sijoittajia siitä, että ei ole yhdentekevää, keiden kanssa he omistavat samaa sijoitusrahastoa. Mikäli rahaston muut osuudenomistajat tekevät äkkinäisiä syöksyjä sisään ja ulos rahastosta, nämä virrat voivat synnyttää merkittäviä kaupankäyntikuluja, jos ne ovat suuria suhteessa rahaston pääomaan. Kaupankäyntikulut koituvat rahaston pitkäaikaisten osuudenomistajien maksettavaksi.

Mutta kuka rahastoista oikein liikuttelee rahojaan sisään ja ulos? Se jää toimittaja Karo Hämäläisen jutussa vähemmälle huomiolle. Valotetaan tärkeää ilmiötä hieman.

Pentti, Matti, Helena?
Kun puhutaan liipasinherkistä sijoittajista, syyttävä sormi kohdistuu usein yksityissijoittajiin. Pertit, matit tai helenat eivät ole kuitenkaan Suomessa yleensä pääsyy suuriin rahavirtoihin rahastosta sisään tai niistä ulos. Yksityishenkilöt omistavat suoraan vain noin 30 prosenttia rahastojen pääomasta. Kun vakuutuksien kautta tehdyt sijoitukset otetaan mukaan, on kotitalouksien osuudeksi arvioitu noin 45 prosenttia.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Lukeaksesi artikkelin liity Morningstarin perustason jäseneksi.

Rekisteröidy ilmaiseksi
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Evästeet