Rahaston saa nyt sulkea Suomessakin

Uusi laki helpottaa väliaikaista merkintöjen lopettamista. Suurimmat rahastoyhtiöt eivät lämpene rahastojen sulkemiselle salkunhoitajan aktiivisuuden takaamiseksi.

Facebook Twitter LinkedIn

Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa sijoitusrahastojen ovia ei ole saanut sulkea merkinnöiltä. Finanssivalvonta ja sen edeltäjä Rata ovat edellyttäneet, että rahastoon pitää päästä sisään jokaisena pankkipäivänä oli tilanne vaikka se, että rahaston kohdemarkkinalla lomaillaan kuten Venäjällä uuden vuoden tienoilla.

Kun edes tällaiset syyt eivät ole auttaneet, on ollut turha edes aloittaa keskustelua olennaisemmasta asiasta: oikeudesta estää uuden rahan tulo siksi, että rahaston pääoma on kasvamassa liian suureksi tehokkaalle sijoitustoiminnalle. Kun salkku on liian suuri, salkunhoitaja ei pääse liikkumaan haluamiinsa yhtiöihin ja niistä pois vaan sijoitukset herkästi keskittyvät suuriin indeksiyhtiöihin ja tuotto alkaa mukailla indeksiä. Se ei ole rahastossa olevien osuudenomistajien edun mukaista.

Vuoden alusta voimaan tulleen rahastolain myötä tälle keskustelulle on tullut aika Suomessakin - vaikkei pidäkään nuolaista ennen kuin tipahtaa. Vielä kun ei tiedetä varmuudella, miten valvoja asiaan suhtautuu. Eivätkä rahastoyhtiötkään kiljuen ole rahastojaan sulkemassa merkinnöiltä.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Lukeaksesi artikkelin liity Morningstarin perustason jäseneksi.

Rekisteröidy ilmaiseksi
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Evästeet