FIM ja Tapiola pistävät rahastot yhteen

Aktiiviseen sijoitustapaan luottavat rahastot saman katon alle S-Pankin ja Tapiola Pankin liiton myötä.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelia tarkennettu 6.6. Tapiola vastaa jatkossa myös jatkossa LähiTapiola-nimisten rahastojen hoidosta.

Varainhoitoalan uudelleenjärjestely jatkuu. S-ryhmän S-Pankki ja Tapiola Pankki yhdistävät voimansa ja samalla S-Pankin vastikään ostama FIM ja Tapiolan rahastoyhtiö pistävät hynttyyt yhteen, jos kauppa toteutuu.

Tapiolan rahastot ovat olleet kokoluokkaa suurempaa liiketoimintaa kuin FIM:n. Niissä oli 2,8 miljardin euron pääomat huhtikuun lopussa Finanssialan Keskusliiton Rahastoraportin mukaan. FIM:n rahastoissa oli 1,6 miljardia euroa.

Tiedotteessaan yhtiöt kertovat, että LähiTapiolan varainhoito vastaa edelleenkin LähiTapiola-nimisten rahastojen salkunhoidosta. Kysymyksessä on siis rahastojen hallinnon yhdistäminen, mutta varainhoidosta vastaa jatkossa kaksi yhtiötä, FIM ja LähiTapiola. On vielä arvailujen varassa, millainen on tarjottavien rahastojen kokoonpano sekä hinnoittelu, jossa Tapiola on ollut FIM:iä maltillisempi vaikka korottikin palkkioitaan äskettäin. Monella osaamisalueella on päällekkäisyyksiä, mutta yhtiöillä on myös erityisalueita.

Molemmilla yhtiöillä on vahva oma sijoituskulttuuri. Yhteistä on, että ne luottavat aktiiviseen salkunhoitoon. FIM on satsannut erityisesti kehittyviin markkinoihin, mutta on saavuttanut viime vuosina niitä parempia tuloksia yhdistelmä- ja korkorahastoillaan. Tapiolan keihäänkärkinä ovat olleet Jari Järvisen vetämät yhdistelmärahastot sekä osakevalintaan ja teemoihin (kuten Tapiola Hyvinvointi ja Kuluttaja) luottavat osakerahastot. Yksittäisiin kehittyneisiin maihin erikoistuneita osakerahastoja Tapiolalla ei ole.

Tapiola Pankki ja S-Pankki eivät sisällytä fuusioonsa Tapiolan varainhoitoliiketoimintaa vaan se jää LähiTapiola-ryhmään, ja hoitaa siis jatkossa myös FIM:n alle siirtyviä rahastoja. FIM:n varainhoitoliiketoiminta menee S-Pankin alaisuuteen kuten koko konserni.

Tapiolan rahastoilla ja varainhoitajilla on perinteisesti ollut vahva rooli myös vakuutuskonsernin varojen hoidossa. Ne ovat olleet myös merkittävinä sijoittajina joissakin rahastoissa. Neljä Tapiolan suurinta rahastoa pääomalla mitattuna ovatkin korkorahastoja. Osakerahastoista suurin on Tapiola Eurooppa 148 miljoonan pääomallaan (4/2013). Myös FIM:n kaksi suurinta rahastoa ovat korkorahastoja, mutta kolmanneksi suurin on FIM Russia -osakerahasto 111 miljoonan pääomallaan.

Molemmat kaupat edellyttävät viranomaisten hyväksyntää.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
LähiTapiola Eurooppa Keskisuuret ESG B20,39 EUR0,58Rating
LähiTapiola Kuluttaja ESG A38,35 EUR-0,08Rating
LähiTapiola Maailma 2019,55 EUR0,06Rating
LähiTapiola Maailma 5026,95 EUR0,14Rating
LähiTapiola Maailma 8031,25 EUR0,33Rating
LähiTapiola Vastuullinen Hyvinvointi B36,01 EUR0,24Rating

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja