Epäilen, että 3G viipyy vielä

Handelsbankenin Suomi-rahaston hoitaja Kenneth Blomqvist varoo teleteknologiaa

Facebook Twitter LinkedIn

Kuka

Handelsbankenin Suomi-rahaston suomenruotsalainen hoitaja Kenneth Blomqvist, 28, on ahertanut Tukholmassa vähän yli kaksi vuotta. Avokonttori on pankin pääkonttorin naapurikorttelissa. Hammaslääkäri-tyttöystävä edesauttaa viihtymistä.

Nuoren miehen salkussa on noin 12 miljoonaa euroa.

Ennen Blomqvistia Handelsbankenin Suomi-rahastoa hoidettiin Helsingistä. Blomqvistin mukaan Suomi-salkun siirto Tukholmaan kannatti, sillä salkunhoito on ryhmätyötä. Vain Norjaa on pakko hoitaa Norjasta, Norjan lakien mukaan.

Muutamat kilpailijoiden Suomi-salkut ovat pärjänneet vielä paremmin, Blomqvistin mukaan se johtuu Handelsbankenin varovaisesta linjasta.

Ura

Lapsesta asti omaa osakesalkkuaan pyörittänyt espoolainen Blomqvist valmistui Hankenilta rahoitus pääaineena vuonna 1999. Työpaikka löytyi opiskeluajoilta tutun Handelsbankenin rahastoyhtiöstä Helsingistä, kunnes Suomi-osakerahasto tempaisi miehen Tukholmaan.

- Kun aloitin, olin nuorin rahastonhoitaja Suomessa ja Ruotsissa. Nyt olen nuorin täällä, pomoni on 43-vuotias. Toisaalta monissa yrityksissäkin on nuori johto.

- Luulen, että me omistajat voimme myös auttaa yrityksen johtoa, yritysostotilanteissa ja muissa, annamme ideoita.

Strategia

Blomqvist lukeutuu niihin, jotka uskovat talouden kääntyvän pikkuhiljaa nousuun.

- Jo puoli vuotta olemme nähneet, että makroluvut ovat parantuneet. Lisäksi aika monet suomalaisyritykset ovat saneeranneet itsensä iskukuntoon.

Esimerkiksi metsäyritykset olivat kymmenen vuotta samalla lailla suhdanteen pohjalla kuin nykyään, mutta tänä päivänä ne tienaavat reilusti rahaa.

Blomqvist muistuttaa, että vie aikaa ennen kuin varsinainen talous lähtee nousuun, joten tämä vuosi voi olla välivuosi. Pörssissä vuoden pitäisi kuitenkin olla ok; ei samalla tasolla kuin 1999 tai 2000, mutta nousu voi olla 10-15 prosenttia.

Suomi on pieni, joten riski on tavallista korkeampi. Toisaalta Suomessa on monia kansainvälisiä niche-pelureita ja muita, jotka eivät ole Nokia- ja 3G-riippuvaista teknologiaa ja telekomia.

- Epäilen, että menee aikaa ennen kuin 3G lähtee liikkeelle, Blomqvist sanoo moneen kertaan.

Ostaa nyt

Blomqvistin Suomi-rahasto on sijoittanut noin 55 yritykseen, puoleen Helsingin pörssin firmoista. Yrityksen johto on sijoitustekijöistä tärkein.

Blomqvist kehuu suomalaisia konepajayrityksiä - sekä Metson ja Konecranesin kaltaisia suuria nimiä että vaasalaista Vaconia. Metsäyhtiöt alkavat sen sijaan olla aika kalliita.

- Rakennusyhtiöistä YIT on edelleen edullinen.

Myös pankkisektori rupeaa vähitellen kiinnostamaan: Sampo ja pitemmällä tähtäyksellä Nordea.

Nokiaa on pakko olla.

Myy nyt

Teleteknologia ei innosta.

Myös metalliyhtiöt Rautaruukki ja Outokumpu ovat jenkkitullien ja kovan hintansa vuoksi joutuneet Blomqvistin epäsuosioon.

Elcoteqiin Blomqvist ei usko maailmassa vallitsevan kapasiteetin ylitarjonnan vuoksi ja siksi, että Elcoteq on liian pieni.

- Myös Kesko on myyntikohde, sen strategia on aina ollut ihmeellinen. Myöskään Pohjolaa en ymmärrä. Fortumia rasittaa valtion omistus ja kallis Birka-kauppa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja