Indeksivertailu vinouttaa monen osakerahaston tuoton

Suurin osa suomalaisiin osakkeisiin sijoittavista rahastoista vertaa tuottoaan Hex-portfolion hintaindeksiin. Siitä seuraa, että yksityissijoittajalle välittyy osin virheellinen kuva rahaston menestyksestä.

Arno Ahosniemi, 10.04.2003
Facebook Twitter LinkedIn
Jotta osakerahaston kehitystä voitaisiin arvioida, täytyy rahaston tuottoa verrata johonkin yleistä osakemarkkinoiden kehitystä kuvaavaan indeksiin, määrää sijoitusrahastolaki.

Suurin osa suomalaisiin osakkeisiin sijoittavista rahastoista vertaa tuottoaan Hex-portfolion hintaindeksiin. Siitä seuraa, että yksityissijoittajalle välittyy osin virheellinen kuva rahaston menestyksestä. Näin arvioi Deloitte & Touchen konsultti Antti Pesonen, joka on tarkastellut HEX:n maaliskuun rahastoraportin perusteella Suomeen sijoittavia rahastoja. Niistä 17 ilmoittaa käyttävänsä vertailuindeksinään Hex-portfolioindeksiä.

Hex-portfolioindeksi sov

eltuu sinänsä erinomaisesti Suomeen sijoittavien osakerahastojen vertailukohdaksi, mutta ongelma piilee siinä, että portfolioindeksistä voidaan laskea kaksi eri indeksiä, hintaindeksi ja tuottoindeksi.

Tuottoindeksissä otetaan huomioon osakkeiden osinkotuotot, hintaindeksissä vain osakkeiden markkina-arvo. Näin ollen tuottoindeksi antaa oikean kuvan osakkeiden tuotosta, hintaindeksi puolestaan johtaa osinkotuoton verran harhaan. Tänä keväänä jaetut anteliaat osingot ovat entisestään kasvattaneet eroa hinta- ja tuottoindeksin välillä.

Suurin osa vertaa hintaindeksiin

Antti Pesonen pani merkille, että 12 Suomeen sijoittavaa osakerahastoa vertaa tuottoaan hintaindeksiin, ja viisi rahastoa käyttää vertailussaan tuottoindeksiä. Nämä rahastot olivat Carnegie Suomi Osake, Pohjola Finland Value ja Kasvu sekä Sampo Suomi Osake ja Yhteisöosake.

- Toisin sanoen 12 rahastoa 17:stä vertaa sijoitustuottojaan väärään indeksiin, Pesonen toteaa. Kun salkunhoitaja vertaa rahastonsa tuottoa hintaindeksiin, rahaston tuotto näyttää paremmalta, koska vertailuindeksi ei ota huomioon osinkotuottoja.

- Jos rahastoja halutaan verrata hintaindeksiin, tuotosta pitäisi vähentää osinkotuottojen vaikutus, jotta sijoittaja saisi oikean kuvan. Esimerkiksi vuonna 2002 hinta- ja tuottoindeksin ero oli jopa 3,2 prosenttiyksikköä, Pesonen sanoo. Vuosien kuluessa ero kasvaa entisestään, kun osinkotuotot kumuloituvat sijoitussalkussa.

- Tilannetta sekoittaa entisestään se, että talousmedioissa ja HEX:n nettisivuilla käytetään yleisimmin hintaindeksiä, mutta HEX:n rahastoraportissa rahaston kehitystä verrataan tuottoindeksiin.

Indeksin valinta oma päätös

Rahastoyhtiöt saavat itse päättää, mitä vertailuindeksiä ne käyttävät. Pohjola Omaisuudenhoito Oy:n toimitusjohtaja Aki Kostiander kommentoi, että Pohjolan rahastot käyttävät tuottoindeksiä siksi, että arvo- ja kasvusijoittamisessa osingon rooli on merkittävä. - On selkeätä ja reilua, että otamme sen huomioon.

OP-Rahastoyhtiö puolestaan vertaa Suomeen sijoittavia osakerahastojaan hintaindeksiin. Toimitusjohtaja Harri Nummelan mukaan valintaan on kaksi syytä. Ensinnäkin rahastojen hallinnointipalkkio on tavallisesti suurin piirtein yhtä suurin kuin osinkotuotto.

- Näin ollen hintaindeksi mittaa todenmukaisemmin rahaston tuottoa. Toisekseen yleensä indeksien välinen ero on ollut huomattavasti pienempi, kun osinkotuotot ovat olleet vähäisempiä kuin tänä keväänä. On hieman makuasia, kumpaa indeksiä haluaa käyttää.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja