Pohjoismaiden aliarvostetuimmat osakkeet

Morningstarin kattamista 43 pohjoismaisesta osakkeesta 16:aa pidetään aliarvostettuna, ja yhdellä yhtiöllä on 81 prosentin nousupotentiaali. 

Johanna Englundh 26.04.2024
Facebook Twitter LinkedIn

flaggor

Pohjoismaiden neljä aliarvostetuinta osaketta: 

 

Analyytikkojemme maailmanlaajuisesti kattamista 1 740 osakkeesta 43 sijaitsee Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa tai Norjassa. Näille osakkeille on annettu tähtiluokitus sen perusteella, onko osake analyytikon mielestä yli- vai aliarvostettu. Aliarvostetuiksi katsotut osakkeet saavat tähtiluokituksen neljän ja viiden välillä, kun taas yliarvostetut osakkeet saavat yhden tähden luokituksen.

Analyytikkomme arvioivat osakkeita käyttämällä "Hinta/käypä arvo" -mittaria. Hinta/oikeudenmukainen arvo 1 tarkoittaa, että yhtiö on niin lähellä oikeudenmukaista arvoa kuin se voi olla, kun taas noin 2 tarkoittaa, että se on kaksi kertaa oikeudenmukaista arvoa korkeampi (ja siten osake on yliarvostettu).

Hieman yli kolmannes pohjoismaisista yrityksistä on aliarvostettuja

Kun tarkastellaan pohjoismaisten osakkeiden luetteloa, suurimmalla osalla osakkeiden P/FV on alle 1, lukuun ottamatta 15 osaketta, joiden arvostus on 1 tai hieman sen yläpuolella. Osakkeet, joiden arvostus on tällä hetkellä korkein ja joita pidetään siten yliarvostettuina, ovat Novo Nordisk (1,54), Wartsila (1,41), Epiroc (1,30) ja Atlas Copco (1,28).

Morningstarin luokitusjärjestelmässä otetaan huomioon myös epävarmuuskorjaus. Tämä tunnetaan nimellä Fair Value Uncertainty -luokitus, ja sillä arvioidaan, kuinka epävakaita voitot tai kassavirrat todennäköisesti ovat seuraavien 5-10 vuoden aikana. Tämä on ikään kuin osakkeen "riskiluokitus", ja osakkeista puhuttaessa on aina paljon riskiä. Vain kaksi pohjoismaista osaketta, Handelsbanken ja Kone, on luokiteltu "matalaksi", kun taas Swedbank on ainoa, jonka luokitus on "erittäin korkea".

Jos tarkastellaan osakkeita, joita Morningstarin analyytikot pitävät tällä hetkellä aliarvostettuina, listalle mahtuu 16 yhtiötä:

Pohjoismaiden aliarvostetuimmat osakkeet

Listalla on seitsemän ruotsalaista, kuusi tanskalaista, kaksi suomalaista ja yksi norjalainen yhtiö. Neljä näistä yhtiöistä on saanut viisi tähteä, mikä tekee niistä aliarvostetuimpia. Tarkastelemme aliarvostetuimpia yhtiöitä tarkemmin alla:  

A. P. Møller Maersk 

 • Tähtiluokitus: ★★★★★
 • Taloudellinen vallihauta: Ei ole
 • Käypä arvo: 17 600 DKK
 • Epävarmuusluokitus: Korkea

 

A.P. Møller-Maersk on Tanskassa pörssilistattu kuljetusalan yritys. Viime vuosikymmenen aikana yhtiö on muuttanut merkittävästi rakennettaan ja keskittymistään luopumalla omaisuudesta syrjäisillä aloilla, kuten supermarketeissa, pankeissa sekä öljyn ja kaasun alalla. Liiketoiminta on nyt supistettu neljään divisioonaan: Ocean, Logistics, Terminals ja Towage. Yhtiö on laajentanut logistiikkaliiketoimintaansa voimakkaasti pyrkiessään monipuolistamaan toimintaansa pois omaisuuseriä painavasta Ocean-liiketoiminnasta ja hyödyntääkseen Ocean-liiketoiminnan mukanaan tuomaa valmista asiakaskuntaa.

"Vaikka ihailemmekin Maerskin markkina-asemaa merenkulun ydinliiketoiminnassaan, jossa se on maailman ykkönen, ja APM Terminals -liiketoiminnassaan, jossa se on maailman kakkonen, uskomme, että näihin liiketoimintoihin kohdistuu usein huomattavia kilpailupaineita", kirjoittaa Morningstarin analyytikko Michael Field.

Eilisen päätöskurssin ollessa 9 684 Tanskan kruunua, Fieldin käyvän arvon arvioon nähden nousua on noin 81 prosenttia.

Elekta B

 • Tähtiluokitus: ★★★★★
 • Taloudellinen vallihauta: laaja
 • Käypä arvo: 127 SEK
 • Epävarmuusluokitus: Keskisuuri

 

Elekta kehittää, valmistaa ja jakelee hoitosuunnittelujärjestelmiä neurokirurgiaan ja sädehoitoon, mukaan lukien stereotaktinen radiokirurgia ja brakyterapia. Morningstarin Euroopan osaketutkimuksen johtaja Alex Morozov toteaa, että tilauskasvu on edelleen epätasaista, mutta pitkän aikavälin näkymät ovat edelleen houkuttelevat.

"Sädehoidon kysynnän pitäisi pysyä hyvänä seuraavan vuosikymmenen ajan. Elekta hyötyy, mutta sen menestys riippuu Unityn jatkuvasta käyttöönotosta ja sen kyvystä kestää Siemens Healthineersin kilpailu", Morozov kirjoittaa 1.3.2024 päivätyssä analyysissä.

Kun otetaan huomioon maanantain osakekurssi, joka oli noin 77,85 kruunua, nousua on hieman yli 61 prosenttia Morozovin 127 kruunun käyvän arvon arvioon verrattuna.

Nokia

 • Tähtiluokitus: ★★★★★
 • Taloudellinen vallihauta: Ei ole
 • Käypä arvo: 5,50 euroa
 • Epävarmuusluokitus: Keskisuuri

 

Nokia on maailmanlaajuinen yritys, joka toimii televiestintäalalla. Yhtiö tarjoaa ratkaisuja IP-, laajakaista-, digitaalisen terveydenhuollon ja pilvipohjaisten järjestelmien alalla. Morningstarin osakeanalyytikko Matthew Dolgin kertoo, että 5,50 euron käypä arvo -arvio merkitsee 12:n yritysarvo/EBITDA-kertoimen ja 28:n P/E-kertoimen vuoden 2024 ennusteella.

"Nokia on menettänyt jonkin verran markkinaosuutta Ericssonille viime vuosina, mutta sen pitäisi silti saada tulevina vuosina myötätuulta maailmanlaajuisesta 5G-päivityssyklistä. Nokia hyötyy myös siitä, että Huawein ja ZTE:n laitteita ei nimenomaisesti tai epäsuorasti saa myydä monilla länsimarkkinoilla, kun hallitukset harkitsevat kiinalaisvalmistajien kieltämistä. Lisäksi operaattorit ostavat laitteita yleensä useilta eri toimittajilta, joten Ericssonin vahvuus ei välttämättä tule Nokian kustannuksella, Dolgin väitti tammikuun lopussa julkaistussa analyysissä.

Maanantain noin 3,17 euron osakekurssilla osakkeella käydään kauppaa 42 prosentin alennuksella Dolginin käyvän arvon arvioon, joka on 5,50 euroa osakkeelta.

Ericsson

 • Tähtiluokitus: ★★★★★
 • Taloudellinen vallihauta: Ei ole
 • Käypä arvo: 92 SEK
 • Epävarmuusluokitus: Keskisuuri

 

Ericsson kehittää ohjelmisto- ja IT-infrastruktuuriratkaisuja mobiili-, laajakaista- ja pilvipalveluihin sekä niihin liittyviä teknisiä palveluja. Asiakkaat ovat pääasiassa sähköisen kaupankäynnin, tietotekniikan ja viestinnän toimialoilla.

Vuoden alussa Morningstarin analyytikot laskivat Ericssonin käyvän arvon arviotaan 95 kruunusta 92 kruunuun, koska lähiajan ennusteet olivat heikommat.

"Odotamme orgaanisen myynnin kasvun olevan keskimäärin noin 1 % vuodessa, mutta odotamme epätasaisuutta riippuen siitä, miten Ericssonin asiakkaat tilaavat ja asentavat matkaviestinverkon laitteita. Odotamme operaattoriverkkoinvestointien pitkän aikavälin nousevaa trendiä maailmanlaajuisesti ja siten myös Ericssonin verkkolaitemyynnin osalta, mutta odotamme sen olevan vaimeaa, etenkin kun uskomme, että Pohjois-Amerikan operaattorit, jotka edustavat Ericssonin suurinta liikevaihtoa, ovat jo ohittaneet operaattoriverkkoihin tehtävien 5G-investointiensa huipun. ", perusteli Morningstarin analyytikko Matthew Dolgin.

Ericsson kävi maanantaina kauppaa noin 53,60 kruunun hintaan, mikä antaa yli 72 prosentin nousun Dolginin 92 kruunun käyvän arvon arvioon.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Johanna Englundh  on Morningstarin toimittaja Ruotsissa.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja