Suomi kuuden parhaan joukossa sijoittajaystävällisyydessä

Pohjoismaat suoriutuvat erityisen hyvin uudessa Morningstarin tutkimuksessa, joka arvioi rahastosijoittamisen regulaatiota ja verotusta 26 eri maassa. Edellisen tutkimuksen jälkeen useat maat ovat ottaneet tärkeitä askelia kannustaakseen tavallisia ihmisiä sijoittamaan.

Nordic Info Team 08.05.2020
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar julkaisi vuonna 2009 ensimmäisen Global Investor Experience (GIE) -tutkimuksen, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua rahastosijoittamisen parhaista käytännöistä sijoittajien näkökulmasta.

Viimeisin tutkimuksen versio on jaettu neljään lukuun, jotka julkaistaan erikseen. Vastikään julkaistu toinen luku käsittelee sääntelyä sekä verotusta.

Edelliseen GIE-tutkimukseen verrattuna suurin regulatiivinen editys Euroopassa on MiFID II, jonka ansiosta eurooppalaiset maat saavat keskitason tai sitä paremman arvosanan. Neljä viime rankingissä kehnosti pärjännyttä markkinaa – Australia, Kanada, Uusi Seelanti ja Yhdysvallat – ovat edelleen Eurooppaa alempana. Japanin ja Kiinan arvosanat laskivat.

Pohjoismaat suoriutuvat hyvin
Pohjoismaat ovat selkeästi parantaneet toimintatapojaan. Ruotsi on parhaan kolmen joukossa. Maassa on lukuisia säästämiseen ja sijoittamaan pakottavia tai kannustavia ohjelmia ja verotus suosii sijoittajia. Sekä Suomen että Norjan arvosana on keskivertoa korkeampi. Tanska pysyy suurimmassa arvosteluryhmässä arvosanalla keskiverto.

GIE-raportin toinen luku on 95-sivuinen. Jokaisen maan sääntelyä ja verotusta kuvaillaan 2-3 sivua. Raportti kertoo myös arvostelun metodeista ja tarjoaa yleisiä havaintoja regulatiivisista rakenteista ympäri maailmaa sekä muutoksista edellisen, vuonna 2017 julkaistun GIE-tutkimuksen jälkeen.

Julkaisun lehdstötiedote ja linkki

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Nordic Info Team  - a collaboration to translate and publish Morningstar analysis in Denmark, Finland, Norway and Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja