Hyvä rahasto saattaa näyttää pitkään huonolta

Morningstarin tutkimus kertoo, että pitkän ajan ylituottoon yltävät rahastot ovat usein vuosikausia muita heikompia.

Facebook Twitter LinkedIn

Rahastosijoittajien haaveena on varmasti hyvä rahasto, joka tuottaa jatkuvasti muita paremmin. Sellaisia rahastoja ei kuitenkaan juuri löydy.

Itse asiassa tilanne on päinvastainen: pitkän aikavälin voittajat saattavat maata pitkiäkin aikoja tuottotilaston alemmassa puoliskossa.

Morningstarin tuore tutkimus kartoitti 15 vuoden aikavälillä 2003-2017 ylituottoa synnyttäneitä rahastoja. Ne roikkuivat keskimäärin 9-12 vuotta tutkitusta ajanjaksosta indeksinsä perässä, kunnes lopuksi palkitsivat kärsivälliset sijoittajansa.

Sen sijaan alituottoon päätyneet rahastot olivat usein pitkiä aikoja indeksiä edellä mutta lopulta hävisivät indeksilleen.

Paul Kaplanin ja Maciej Kowaran tutkimuksen viesti on, että salkunhoitajan kyvykkyyden todistaminen edellyttää paljon pidempään kuin usein käytettyjä kolmen tai viiden vuoden tutkimusperiodia. Aktiiviseen rahastoon sijoittaminen edellyttää enemmän kärsivällisyyttä kuin on totuttu ajattelemaan.

Sijoitusorganisaatioilta hyvien aktiivisten rahastojen tarjoaminen edellyttää paljon. On siedettävä sitä, että hyväkin salkunhoitaja saattaa näyttää vuosienkin ajan muita huonommalta. Asiakkaita on opetettava kärsivällisyyteen. On uskottava tyyliin, joka tuottaa hedelmää vasta pitkällä aikavälillä, ja myös palkittava salkunhoitajia pitkäjänteisyyteen kannustavilla rakenteilla.

Näistäkin syistä Morningstarin rahastotutkimuksessa analysoidaan tarkasti taustaorganisaatioita ja niiden lujuutta.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings