Salkunhoitajat pärjänneet aiempaa paremmin

Morningstarin tutkimus vahvistaa silti indeksirahastojen selviävän hengissä pidempään ja tuottavan keskimäärin aktiivisia enemmän.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstarin Active/Passive Barometer on vuodesta 2015 julkaistu vertailu aktiivisten ja passiivisten rahastojen menestyksestä. Tutkimus keskittyy amerikkalaisiin rahastoihin. Tutkimus kertoo, kuinka suuri osa aktiivisista rahastoista löi passiivisten rahastojen keskimääräisen tuoton.

Aktiiviset rahastot pyrkivät voittamaan markkinat salkunhoitajien valintojen avulla. Passiiviset rahastot seuraavat indeksiä.

Viimeisin tutkimus vahvistaa aiempien päätulokset: keskimääräinen aktiivinen rahasto jää passiiviselle keskimääräiselle rahastolle, erityisesti pitkällä aikavälillä. Lisäksi aktiivisten rahastojen välisessä vertailussa halvemmat rahastot ovat pärjänneet paremmin.

Jälkimmäinen tulos on tuttu myös Morningstarin muista tutkimuksesta. Rahastojen kesken ei siis päde sellainen väite, että "hyvästä kannattaa maksaa". Rahaston todennäköisyys pärjätä heikkenee kulujen noustessa. Kalliit rahastot ajautuvat myös muita todennäköisemmin romukoppaan eli tulevat yhdistetyksi tai suljetuksi.

Uusin tutkimus kertoo, että aktiivisilla salkunhoitajilla on takanaan hyvä jakso. Tarkasteluajanjaksolla heinäkuusta 2016 kesäkuun loppuun 2017 ulkomaisia osakkeita omistaneet amerikkalaisrahastot menestyivät hyvin, ja pienyhtiöt pärjäsivät samoin suuria yhtiöitä paremmin. Kasvuosakkeet löivät edelleen arvo-osakkeet. Rahastot, joiden salkunhoitajat uskalsivat hieman poiketa tavanomaisesta tyylistään, pärjäävät tällaisissa olosuhteissa.

Menestys parani huomattavasti lähes kaikissa luokissa, kun mitataan menestystä yhden vuoden ajanjaksolla.

Active Passive Barometer June 2017

 

 

 

 

 

Tutkimuksessa on mukana 11 osakerahastojen luokkaa ja yksi korkoluokkaa (Intermediate-Term Bond).

Koko tutkimus on luettavissa täältä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja