Skagen Global ei enää vakuuta

Norjalaisrahaston arvosana laskee tasolle Neutral, kun uusi tiimi etsii tapoja synnyttää ylituottoa.

Facebook Twitter LinkedIn

Norjalaisen Skagen-rahastoyhtiön maailmanlaajuisesti osakkeisiin sijoittava Global ei enää vakuuta meitä. Olemme laskeneet analyytikkoarvosanamme tasolle Neutral. Se annetaan rahastoille, joiden tulevasta yli- tai alituotosta meillä ei ole vahvaa näkemystä.

(Lue raporttimme kolmen miljardin euron rahastosta täältä.)

Analyysimme perustuvat fundamenttien tutkimiseen. Katsomme miten vakuuttava rahasto on viidellä osa-alueella (tiimi, sijoitusprosessi, taustayhtiö, tuotto, hinta).

Tiimin osalta näkemyksemme Globalista on neutraali. Rahastosta on lähtenyt lukuisia salkunhoitajia, ja nykyinen pääsalkunhoitaja, ruotsalainen Knut Gezelius, on johtanut tiimiä vasta marraskuusta 2014. Uusimpana tulija ruotsalainen Tomas Johansson aloitti viime vuoden syksyllä.

Sijoitusprosessin analyysi kertoo, että rahaston painopisteet ovat selkeästi muuttuneet. Gezeliuksen aikana salkkuyhtiöiden määrä on pudotettu yli sadasta 53 nimeen toukokuun lopulla. Samalla pienyhtiöiden ja kehittyvien maiden yhtiöiden painoja on laskettu aiemmasta. Tarkempi analyysi rahaston painotuksien muutoksista tässä artikkelissamme. Muutos sinänsä ei ole pahasta, mutta ne vievät rahastoa tuntemattomille vesille. Globalin pitkän ajan vahvassa tuottohistoriassa erityisesti pienyhtiöiden painolla kun on ollut merkittävä rooli.

Taustayhtiönä pidämme Skagenia edelleen keskivertoa parempana.

Tuottohistoria on pitkällä ajalla erittäin hyvä - rahasto on kymmenen vuoden tarkastelussa luokkansa parhaassa kymmenyksessä. Mutta muutokset prosessista ovat vähentäneet tämän historian merkitystä. Lyhyemmällä aikavälillä Global on tuottanut heikosti. Se on kolmen ja viiden vuoden ajalla heikoimmassa viidenneksessä luokassaan.

Hinnaltaan rahasto on edelleen huokea yhden prosentin peruspalkkiollaan. Sen päälle tulee tuottopalkkio.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja