Tärkeimmät huomiot
- Vahvan vuosikymmenen jälkeen Yhdysvaltain dollari on heikentynyt 7,5 % vuoden 2025 alusta.
- Sijoittajat ovat huolissaan kauppapolitiikasta, Yhdysvaltain talouden kestävyydestä ja Yhdysvaltain varojen yleisestä turvallisuudesta.
- Lisäheikkeneminen on mahdollista, mutta Yhdysvaltain dollari säilynee tärkeänä varantovaluuttana maailman keskuspankeille ja yrityksille.
Yhdysvaltain dollari on heikentynyt viime kuukausina, ja monet analyytikot ennustavat sen arvon laskun jatkuvan johtuen sekä taloudellisista että geopoliittisista tekijöistä.
Vuoden 2025 alusta lähtien useat tekijät ovat vaikuttaneet dollarin arvon laskuun suhteessa muihin valuuttoihin. Yhdysvaltain dollarin arvoa mittaava dollarindeksi on laskenut kuluvan vuoden aikana 7,5 prosenttia.
Erityisen jyrkkä notkahdus nähtiin huhtikuun alussa, kun presidentti Donald Trump julkisti aggressiiviset tullitoimet kymmeniä maita kohtaan. Toimet aiheuttivat markkinoilla merkittävää epävarmuutta. Tyypillisesti sijoittajat turvautuvat dollariin markkinoiden volatiliteetin aikana, mutta tällä kertaa kehitys on ollut päinvastaista.
Analyytikot näkevät dollarin heikkenemisen taustalla useiden tekijöiden yhdistelmän. Näitä ovat muun muassa huoli Yhdysvaltain talouskasvun hidastumisesta ja inflaation kiihtymisestä tullikorotusten seurauksena sekä ulkomaisten sijoittajien kasvava epäluottamus Yhdysvaltain finanssipolitiikkaa kohtaan. Näkymät synkkenivät entisestään, kun luottoluokituslaitos Moody’s laski Yhdysvaltain luottoluokitusta viime viikolla. Vaikka dollari oli aiemmin vahvistunut osakemarkkinoiden elpymisen myötä, luottoluokituksen lasku painoi sen taas alaspäin.
”Tärkeää on, että sijoittajat eivät näe tätä pelkästään tullikysymyksenä,” sanoo Steve Englander, Standard Charteredin G10-valuuttatutkimuksen johtaja. ”Kyseessä on huomattavasti laajempi poliittinen haaste.”
Valuuttamarkkinoiden strategit ennustavat dollarin heikentyvän edelleen tulevien kuukausien aikana. Dollarin lasku voi heijastua sekä Yhdysvaltain että kansainvälisille markkinoille. Strategien mukaan kansainväliset osakkeet voivat hyötyä heikommasta dollarista, kun taas yhdysvaltalaiset tuojat voivat kärsiä korkeammista kustannuksista. Toisaalta dollarin heikkeneminen voi parantaa yhdysvaltalaisten yritysten kilpailukykyä ulkomailla, sillä tuotteet halpenevat vientimarkkinoilla. Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että dollari olisi menettämässä asemaansa globaalina varantovaluuttana ainakaan lähitulevaisuudessa.
Miksi dollari on heikentynyt?
Dollarin arvoon vaikuttavat monet tekijät, kuten kysynnän ja tarjonnan dynamiikka, Yhdysvaltain kauppapolitiikka, sijoittajien luottamus sekä maan talouden suhteellinen vahvuus muihin maihin verrattuna. Korkeat korot tukevat yleensä dollarin vahvistumista, kun taas korkea inflaatio painaa sen arvoa alaspäin.
Perinteisen talousteorian mukaan uusien tullien olisi odotettu vahvistavan dollaria, sillä tuontiverojen uskottiin vähentävän ulkomaisten tuotteiden kulutusta ja supistavan Yhdysvaltain kauppavajetta. Pienempi kauppavaje tarkoittaisi vähäisempää tarvetta ulkomaiselle pääomalle, mikä tukisi dollarin arvoa.
Kuitenkin dollarin lasku on jatkunut huolimatta näistä oletuksista. Tämä kehitys on tapahtunut yli vuosikymmenen kestäneen dollarin vahvan jakson jälkeen, jota leimasi yhdysvaltalaisten sijoituskohteiden jatkuva vetovoima. Heikkeneminen alkoi jo ennen kuin presidentti Donald Trumpin tullipolitiikka järisytti rahoitusmarkkinoita. Esimerkiksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä dollari laski lähes 4 %, vaikka se oli noussut noin 7 % edellisvuonna.
”Aloitimme vuoden yleisesti ottaen hyvin myönteisissä tunnelmissa dollarin suhteen”, sanoo Thierry Wizman, Macquarien globaali valuutta- ja korkostrategi. ”Useimmat uskoivat, että Washingtonin politiikka tukisi Yhdysvaltain varoja.” Wizmanin mukaan odotukset veronalennuksista, maahanmuuttorajoituksista ja tullitoimista viittasivat siihen, että inflaatio saattaisi kiihtyä, mikä pitäisi keskuspankin rahapolitiikan tiukkana ja korot korkealla.
Jo helmikuussa Trumpin hallinnon yllättävän aggressiivinen tullipolitiikka sai sijoittajat varpailleen. Toimet laukaisivat pelkoja taantumasta ja heikensivät maailmankaupan näkymiä. Pitkään jatkuneet kiistat tullien käyttöönotosta horjuttivat sijoittajien luottamusta entisestään, ja dollarin arvo alkoi laskea nopeasti.
”Globaalit varainhoitajat menettivät yksinkertaisesti uskonsa Yhdysvaltain kykyyn harjoittaa johdonmukaista talouspolitiikkaa”, Wizman toteaa. ”Poliittinen epävarmuus kasvoi liian suureksi.” Hänen mukaansa dollarin nopea heikkeneminen huhtikuussa selittyi pitkälti sijoittajien pyrkimyksellä hajauttaa valuuttasijoituksiaan muihin kohteisiin.
Yhdysvaltain luottoluokituksen lasku
Toinen merkittävä huolenaihe dollarin näkymien kannalta on Yhdysvaltain julkisen talouden kestävyys. Trumpin hallinnon seuraava poliittinen painopiste – laajat veronalennukset ja julkisten menojen leikkaukset – herättää pelkoa siitä, että maan jo entuudestaan raskas velkataakka kasvaa uusiin ennätyksiin.
Viime viikolla luottoluokituslaitos Moody’s laski Yhdysvaltojen luottoluokituksen pois korkeimmasta AAA-luokasta. Syynä oli kasvava velkataakka, joka ei osoita hidastumisen merkkejä. ”Yhdysvaltojen peräkkäiset hallitukset ja kongressi eivät ole onnistuneet sopimaan toimista, joilla voitaisiin pysäyttää vuosittaisen budjettialijäämän ja kasvavien korkomenojen kasvu,” Moody’s totesi. ”Emme usko, että nykyisillä talouspoliittisilla ehdotuksilla saavutettaisiin merkittävää ja monivuotista parannusta pakollisten menojen tai alijäämien tasolla.”
Goldman Sachsin Yhdysvaltain pääekonomisti David Mericle kirjoitti asiakkaille suunnatussa muistiossaan, että luottoluokituksen lasku ei todennäköisesti aiheuta välitöntä joukkopakoa valtion velkakirjamarkkinoilta. Se kuitenkin ”korostaa heikentyneitä talousnäkymiä ja ajoittuu hetkeen, jolloin markkinat ovat jo ennestään herkistyneitä talousriskeille.”
Toisin sanoen sijoittajat alkavat kyseenalaistaa Yhdysvaltojen aseman perinteisenä turvasatamana. Kestämättömäksi paisuva velkataakka toimii yhä selvempänä varoitusmerkkinä. Jos ulkomaiset sijoittajat alkavat pitää Yhdysvaltoja riskialttiina, seurauksena voi olla korkotason nousu, kun velkasijoituksille vaaditaan entistä suurempaa tuottopreemioita riskin kompensoimiseksi.
Voiko dollari menettää asemansa maailman varantovaluuttana?
Dollarin tämänvuotinen heikentyminen on herättänyt huolta siitä, voisiko Yhdysvaltain valuutta menettää asemansa maailman johtavana varantovaluuttana. Pelkona on, että muut maat saattavat alkaa kyseenalaistaa dollarin ja Yhdysvaltain velkakirjojen luotettavuuden.
Analyytikot kuitenkin pitävät tällaista kehitystä epätodennäköisenä. Dollari on edelleen keskeinen osa globaalia rahoitusjärjestelmää, eikä sille ole realistista vaihtoehtoa, sanoo Samuel Zief, JPMorgan Private Bankin globaalin valuuttastrategian johtaja. ”Mikään muu valuutta tai omaisuuserä ei ole verrattavissa Yhdysvaltain dollariin sen roolissa valuuttavarannoissa, kansainvälisessä kaupankäynnissä, laskutuksessa, finanssi-infrastruktuurissa ja rahoitusmarkkinoilla.”
Vaikka huhtikuun alun voimakas markkinaliike aiheutti perusteltua hermostuneisuutta, Trumpin hallinnon reaktiot viestivät, että se oli valmis perääntymään joistain aggressiivisimmista toimistaan markkinoiden vakauttamiseksi. ”Tämä viittaa enemmän markkinoiden uudelleenarviointiin kuin varsinaiseen pääomapakoon tai muuhun dramaattiseen ilmiöön”, Zief arvioi.
Myös Standard Charteredin Steve Englander korostaa dollarin ainutlaatuista asemaa: ”Vaihtoehtoja dollarille etsitään jatkuvasti, mutta toistaiseksi ne eivät ole tarjonneet todellista haastetta.”
Jatkuuko dollarin lasku?
Samuel Zief arvioi, että nykyinen markkinatilanne johtaa dollarin asteittaiseen heikkenemiseen keskipitkällä aikavälillä. Hän uskoo, että Trumpin tullitoimien vaikutukset painavat Yhdysvaltain talouskasvua, mikä laskee sen kasvuvauhtia lähemmäs muun maailman tasoa. Ziefin mukaan kyseessä on ennen kaikkea syklinen prosessi, jota osaltaan selittää se, että dollari on ollut vuosia poikkeuksellisen vahva. ”Emme näe tätä merkkinä dollarin aseman uudelleenarvioinnista globaalin rahoitusjärjestelmän ytimessä”, hän korostaa.
Vaikka tulleista luovuttaisiin ja niiden vaikutukset jäävät lopulta rajallisiksi, globaali luottamuspula voi silti painaa dollaria. ”On vaikea kuvitella, että sijoittajat vain antaisivat anteeksi ja unohtaisivat”, sanoo Thierry Wizman Macquarielta. Hänen mukaansa dollarin asema on kuitenkin edelleen vahva historiallisessa kontekstissa, huolimatta viime kuukausien notkahduksista. ”Vaikka olemme nähneet jonkin verran laskua alkuvuoden huipputasoista, se ei vielä riitä mitätöimään dollarin vahvuutta, joka on jatkunut jo vuodesta 2012”, Wizman toteaa.
Yksi toinen dollarin arvoon lähikuukausina vaikuttavista tekijöistä on globaaleissa varainhoitopiireissä käynnissä oleva muutos. Sijoittajat alkavat yhä tarkemmin arvioida riskejä, jotka liittyvät Yhdysvaltain omaisuuserien ylipainottamiseen nykyisessä epävarmassa talousympäristössä. Strategia oli vuosien ajan menestyksekäs, mutta heikentyneet talousnäkymät ja kasvava epäluottamus Yhdysvaltain finanssipolitiikan kestävyyteen ovat muuttaneet tilannetta.
”Dollarin rakenteellinen laskusuhdanne on alkanut toteutua: sijoittajat ovat alkaneet arvioida uudelleen altistumistaan Yhdysvaltain markkinoille, mikä voi johtaa pitkään jatkuvaan dollarin arvon laskuun,” kirjoittivat Bank of American strategit viime viikolla.
Ratkaisevat tekijät sijoittajille
Strategien mukaan dollarin lievä heikkeneminen ei todennäköisesti vaikuta merkittävästi yhdysvaltalaisten sijoittajien salkkuihin lyhyellä aikavälillä, mutta nykyinen tilanne tarjoaa hyvän tilaisuuden arvioida kansainvälisiä sijoituksia uudelleen.
Salkku, joka on voimakkaasti painottunut yhdysvaltalaisiin omaisuuseriin, voi jäädä paitsi kansainvälisten markkinoiden noususta – kuten tapahtui aiemmin tänä vuonna, kun Yhdysvaltain markkinat taantuivat, mutta muu maailma toipui. Samuel Zief huomauttaa, että dollarin heikkeneminen tarjoaa myötätuulta kansainvälisille sijoituksille. Hän viittaa MSCI World Indexiin, jota käytetään usein globaalien osakesalkkujen vertailukohtana. Indeksistä 71 prosenttia muodostuu edelleen yhdysvaltalaisista yhtiöistä, ja vain 29 prosenttia muista kansainvälisistä.
”Veikkaisin, että monilla sijoittajilla, jotka toimivat Yhdysvaltain dollareissa, ei ole edes tätä vähäistä määrää kansainvälistä altistusta,” Zief toteaa. Hänen mukaansa jo pelkästään oikean vertailuindeksin valitseminen on nyt harkitsemisen arvoista.
Sijoittajille, jotka hallinnoivat salkkujaan Yhdysvaltojen ulkopuolella, on Ziefin mukaan alettu antaa uusia ohjeita. Tavoitteena on varmistaa, että dollarimääräiset sijoitukset ovat linjassa pitkän aikavälin tavoitteiden kanssa ja etteivät ne altistu tarpeettomalle valuuttariskille.
Kirjoittaja(t) ei omista tässä artikkelissa mainittujen arvopapereiden osakkeita. Lue lisää Morningstarin toimituskäytännöstä