Morningstarin 2021 Awards-voittajat

Aktia vei kaikki kolme rahastotalojen palkintoa. Kuusi rahastoa palkittiin menestyksestään.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar on julkistanut vuosittaiset Awards-voittajat. Näyttävimmän potin vei Aktia, joka voitti kaikki kolme rahastotalojen Awards-palkintoa. Vastaavaan on yltänyt ainoastaan Fidelity 2017 ja 2018.

Aktia oli näin paras yhtiö osake- ja korkorahastojen sekä koko valikoiman osalta. Yhtiö on ollut lukuisia kertoja aiemminkin paras korkotalo, mutta nyt myös osakerahastot nousivat korkeimmalle korokkeelle.

Aktia on ollut viime aikoina otsikoissa ostettuaan Taalerin omaisuudenhoidon ja toisaalta menetettyään viisi henkilöä kehittyvien maiden menestyneestä korkotiimistään.

Muut palkinnot menivät viidelle eri yhtiölle, kun Nordea vei sekä korkorahastojen että parhaan Pohjoismaat-rahaston sarjan.

Voittajat rahastosarjoissa:

Suomi osakkeet: SEB Finland Small Cap

Ville Simon ja Per Tryggin vetämä rahasto ei sijoita vain pieninmpiin yhtiöihin, sillä rahaston keskimääräinen omistus on markkina-arvoltaan 1,3 miljardia euroa. Yhtiö oli paras myös viime vuonna Suomi-osakkeiden sarjassa.

Pohjoismaat osakkeet: Nordea Nordic Small Cap

Jälleen kerran veteraani Mats Andersson ja hänen aisaparinsa Björn Henriksson löivät kilpailijansa. Viime vuosi oli rahastolle hieman tavallista vaikeampi, mutta rahasto kerrytti silti 34,8 prosentin eurotuoton. Rahasto on ollut suljettuna 2013 lähtien alle kymmenen miljoonan euron uusilta asiakkuuksilta suuren kokonsa vuoksi. 

Eurooppa osakkeet: Danske Invest Eurooppa Osake

Vahvassa kasvuosakemarkkinassa rahasto on pysyttäytynyt style boxin keskimmäisessä sarakkeessa ”sekatyylissä”. Rahasto on yltänyt parhaaseen neljännekseen kolmena viime vuonna. Salkunhoitajat ovat Kasper Brix-Andersen ja Tobias Carøe Siemenge.*

Maailma osakkeet: Fidelity Global Focus

Vahvasti teknologiaosakkeisiin satsannut rahasto on ollut Amit Lodhan silmäterä vuodesta 2010. Suuret teknologiayhtiöt kuten Apple, Microsoft ja Alphabet ovat rahaston suurimpia omistuksia. 

Yhdistelmärahastot: Evli Suomi Mix

Suomi-osakkeita ja korkoja yhdistelevä rahasto on luokkansa pienemmästä päästä, mutta kuuluu myös pitkäikäisimpiin – rahasto perustettiin 1995. Salkunhoitajina ovat Juhamatti Pukka (korot) ja Janne Kujala (osakkeet).

Korkorahastot: Nordea Säästö Korko
SalkunhoitajaTuomo Mattila on voittanut Awards-palkinnon useamman kerran Säästö-tuotteillaan. Tällä kertaa parhaaksi ylsi korkoihin keskittyvä versio. Rahasto ylsi neljän prosentin tuottoon vaikeana koronavuonna.

*Tekstissä oli aiemmin vanhentunut tieto salkunhoitajista.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja