Tervetuloa uusille morningstar.fi-sivuille! Tutustu tarkemmin muutoksiin ja sivuston uusiin työkaluihin, jotka auttavat sijoittamaan paremmin.

Morningstar 35 vuotta

Rahastoalan yhtiöiden haastajasta on kasvanut sijoittajien laaja-alainen neuvonantaja ja tutkimusyhtiö.

Morningstar täyttää tänä vuonna 35 vuotta. Tältä videoltamme voit katsoa keskustelun yhtiön historiasta ja saavutuksista. Keskustelemassa ovat perustaja Joe Mensuero, ensimmäinen rahastoanalyytikko Don Phillips ja nykyinen toimitusjohtaja Kunal Kapoor.

He kertovat, millä eri tavoilla Morningstar on taistellut sijoittajien oikeuksien ja paremman informaation puolesta.

Joe Mansueto oli nuori osakeanalyytikko perustaessaan yhtiön, joka alkoi palvella amerikkalaisia yksityissijoittajia. Tarve neuvonnalle oli suurta, koska eläkesäästäminen ja -sijoittaminen oli siirtymässä tavallisten ihmisten vastuulle. 

Morningstar aloitti 1984 julkaisemaan rahastodataa kirjasena. Myöhemmin tulivat cd-romit ja lopulta erilaiset internet-pohjaiset sovellukset. Morningstarilla on nykyään noin 5400 työntekijää ja noin miljardin dollarin liikevaihto. Yhtiö on listattu Nasdaqissa tunnuksella MORN.

Suomessa Morningstar aloitti 2000-luvun alussa. Pienen tauon jälkeen suomenkielista sisältöä ryhdyttiin julkitsemaan jälleen 2010.

AVAINSANAT

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Morningstar Inc157,19 USD0,01

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko