Suomessa 73 viiden, 13 yhden tähden rahastoa

Nordealla ja Aktialla eniten viiden tähden rahastoja. Yhden tähden rahaston hajaantuneet monelle talolle.

Facebook Twitter LinkedIn

Huhtikuun lopussa 364 Suomeen rekisteröidyllä sijoitusrahastolla oli Morningstar rating eli "tähdet". Eniten korkeimmin reitattuja eli viiden tähden rahastoja oli Nordealla, 12. Yhtiö on kuitenkin myös suurin rahastojen tarjoaja ja sillä on eniten reitattuja rahastoja (49 huhtikuun lopussa).

Prosentuaalisesti eniten viiden tähden rahastoja suuremmista yhtiöistä oli Aktialla, 36 prosenttia, kun katsotaan kunkin rahaston pitkäikäisintä rahastoluokkaa.

Kymmenen Aktian rahastoa oli viidessä tähdessä yhtiön kaikkiaan 28 reitatusta rahastosta. Kahdeksan näistä menestyjärahastoista sijoittaa korkoihin.

Joillakin pienimmistä rahastoyhtiöistä viiden tähden rahastojen prosenttia on korkea, mutta toki kyse on ennemmin yksittäistapauksista, koska otos on niin pieni. Näitä ovat Finlandia, Obsido (molemmilla yksi reitattu rahasto) sekä HCP ja JOM (molemmilla yksi viiden, yksi yhden tähden rahasto).

Yhden tähden rahastot usein katoavat
Yksi Morningstar tähti kertoo, että rahaston riskikorjattu tuotto (3, 5 ja 10 vuoden ajalla) on ollut heikoimmassa 10 prosentissa omassa rahastoluokassaan. Huhtikuun lopulla tähän alimpaan tuottoluokkaan olivat pudonneet:

Dividend House European Small Cap
Elite Alfred Berg Suomi Fokus
eQ Kehittyvä Aasia
Evli Japani
Evli Ruotsi Osakeindeksi
Fourton Tempo
HCP Quant
JOM Silkkitie
LähiTapiola Osinko
OP-Intia
Säästöpankki Kehittyvät Korkomarkkinat
UB Real REIT
WIP Hakkapeliittat

Joskus rahaston tyyli tuottaa huonosti monta vuotta. Vaikka rahasto käy yhdessä tähdessä, pitkän tähtäimen sijoittaa saattaa silti saada hyvän tuoton. Mutta yhtä lailla rahastohistoria kertoo, että yhden tähden rahastojen kohtalona on usein tulla yhdistetyksi toiseen rahastoon. Syynä on se, että yhden tähden rahastoja voi olla hankala myydä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja