Tähdet maltillisen hyviä ennustajia

Morningstarin oma tutkimus kertoo, että tähtiratingillä on jossain määrin kykyä erotella tulevaisuuden menestyjiä.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar rating eli "tähdet" ennustavat maltillisen hyvin tulevaa tuottoa, kertoo Morningstarin tutkimus. Yhtiömme kvantitatiivisen tutkimuksen johtajan Lee Davidsonin ja rahastotutkimuksen johtajan Jeffrey Ptakin tekemä tutkimus kertoo, että viiden tähden rahastot tyypillisesti pärjäävät jatkossa paremmin kuin yhden tähden rahastot.

Tähtiratingin tarkoitus on kertoa, miten hyvin rahasto on pärjännyt suhteessa riskiinsä omassa vertailuryhmässään. Ratingin saa rahasto, jolla on kolmen vuoden historia. Rating lasketaan kunkin kuun lopussa 3, 5 ja 10 vuoden ratingien painotettuna keskiarvona.

Mennyt tuotto ei ennusta tulevaa, mutta tutkimuksemme kertoo, että se voi antaa vihjettä siitä. Tutkimuksessa on käytetty kahta tekniikkaa: Fama-MacBeth-regressiota, joka pyrkii erottelemaan tähtien vaikutus muista mahdollisista selittävistä tekijöistä, sekä tapaustutkimus, jossa katsotaan, miten eri tähtiluokissa olleet rahastot ovat tuottaneet seuraavina kuukausina ja vuosina suhteessa kilpailijoihinsa.

Tutkimuksen aineisto oli vuosilta 2003-2015.

Viiden tähden rahastojen tuotto oli vuositasolla 1,03 prosenttiyksikköä korkeampi kuin yhden tähden rahastojen. Vahvimmat tulokset saatiin yhdistelmä- ja korkorahastoissa.

Korkealle reitatut rahastot myös pysyvät hengissä selvästi todennäköisemmin. Heikosti reitattu rahasto ei välttämättä saa pääomaa ja yhdistetään toiseen rahastoon.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja