Kiina-rahastojen tuska vain jatkuu

Morningstar jakaa Kiina-rahastot kolmeen luokkaan, joiden suosio sijoittajien keskuudessa on ollut hyvin erilainen.

Facebook Twitter LinkedIn

Kiinaan sijoittaneiden tuska sen kuin jatkuu. Elokuussa Kiina-rahastoille tuli euroissa mitattuna tappiota tyypillisesti 12,6-15,7 prosenttia riippuen rahaston luokasta. Ei olekaan ihme, että pääomaa on lähtenyt Kiina-rahastoista tänä vuonna runsaasti muille maille: heinäkuussa peräti 2,1 miljardia euroa vedettiin ulos eurooppalaisista Kiina-rahastoista.

Kannattaa kuitenkin koko ajan muistaa, että Kiinassa on nyt oikeastaan kolmenlaisia rahastoja:

Rahastot Morningstarin Suur-Kiina osakkeet -luokassa sijoittavat manner-Kiinassa, Hongkongissa sekä Taiwanissa listattuihin yrityksiin. Vähintään 50 prosenttia varoista on sijoitettu Kiinaan ja ainakin kymmenen prosenttia Taiwanista käsin toimiviin yrityksiin. Tuotto on keskimäärin 1,4 prosenttia miinuksella tältä vuodelta (elokuun lopussa). Se ei ole valtavasti, mutta kun viime kuukausien tappiot ovat olleet raskaita, ovat monet sijoittajat luikkineet pakoon: luokan rahastot ovat menettäneet tänä vuonna hurjat 2,9 miljardia euroa varoja, kun jäljellä oli heinäkuun lopussa vain 12 miljardia.

(Luvut koskevat kaikkia eurooppalaisia tämän luokan rahastoja.)

Rahastot Morningstarin Kiina osakkeet -luokassa ovat nekin tappiolla euroissa tältä vuodelta, 2,2 prosenttia keskimäärin. Tässä luokassa sijoitukset on keskitetty manner-Kiinan ja Hongkongin pörsseihin. Mukana eivät ole maan omassa reminbissä Shanghaissa tai Shenzhenissä liikkeelle laskettuihin osakkeisiin sijoittavat rahastot. Kiina osakkeet -luokan rahastoista raha pakeni vauhdilla heinäkuussa, kun nettomerkinnät olivat Euroopan tasolla peräti 1,1 miljardia euroa miinuksella. Kuitenkin koko vuonna 2015 tämän luokan rahastoihin on tullut edelleen selvästi suurempi summa kuin niistä on lähtenyt. Luokan rahastoissa oli yhteensä 29 miljardia euroa Euroopan tasolla heinäkuun lopussa.

Kolmantena luokkana ovat Kiina A-osakkeet, jotka sijoittavat maan omassa valuutassa manner-Kiinan pörsseissä kaupattaviin osakkeisiin. Näissä osakkeissa nousu ja lasku ovat olleet massiiviset. Rahastoluokka oli elokuun lopussa edelleen 3,3 prosenttia plussalla tältä vuodelta, mutta tappiot ovat olleet karmivia kesäkuukaudet, elokuussa 15,6 prosenttia. Sijoittajien usko näyttää lopahtaneen tähän luokkaan pahasti: Suurimmillaan 2,3 miljardin kokoinen rahastoluokka on pienentynyt 1,3 miljardiin (heinäkuun lopun tilanne). Kato on ollut niin rajua, että vuoden alussa luokan rahastoissa olleeseen summaan verrattuna ulosvirtaus vastaa 61 prosenttia (ns. orgaaninen kasvuvauhti). 

 

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja