Tervetuloa uusille morningstar.fi-sivuille! Tutustu tarkemmin muutoksiin ja sivuston uusiin työkaluihin, jotka auttavat sijoittamaan paremmin.

Nordealle kovaa kritiikkiä Norjassa

Valvojan mukaan Nordean osakerahastolle "ei ole luotu aitoja mahdollisuuksia voittaa indeksi".

Nordea Funds on saanut Norjan markkinavalvojalta kovaa kritiikkiä rahastostaan, jossa valvojan mukaan ei ole luotu mahdollisuuksia ylituottoon vaikka rahastoa markkinoidaan aktiivisena. Kyse on Nordea Avkastning -osakerahastosta, joka sijoittaa Norjan osakemarkkinoille ja joka on hallinnollisesti Suomeen rekisteröidyn Nordea Funds Ltd:n alainen.

Kirjeessään Nordealle Finanstilsynet kertoo tutkineensa rahaston toimintaa viiden vuoden ajalla kesäkuuhun 2014. Rahaston tuotto on liikkunut lähellä vertailuindeksiä OSEFX, eikä sitä ole valvojan mielestä hallinnoitu niin aktiivisesti, että kahden prosentin palkkiot olisi voitu ylittää.

Nordea sai valvojalta kirjeen syksyllä 2014 ja leikkasi tämän vuoden tammikuussa rahaston palkkion kahdesta prosentista 1,5 prosenttiin. Valvojan mukaan rahasto on myös nostanut salkkunsa aktiiviosuutta, joka oli 29 prosenttia vuoden 2014 lopussa. Viiden vuoden tracking error on ollut 2,14 prosenttia ja R2-luku 97,6 %.

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko