Kritiikki pudotti palkkioita Norjassa

DNB laski mm. Norja- ja Pohjoismaat-rahastojen hallinnointipalkkioita 1,4 prosenttiin.

Facebook Twitter LinkedIn

Tapasin muutama vuosi sitten suomalaisen rahastojohtajan, joka oli seurannut pitkään alan kehitystä. Muistutin, että monien suomalaisille tutuiksi käyneiden rahastojen palkkiot olivat edelleen samalla tasolla kuin silloin, kun niiden pääomat olivat monta kertaa pienemmät.

Voisiko jossain vaiheessa Suomessa tulla painetta laskea palkkioita?

Keskustelukumppanini oli skeptinen. Kilpailun painetta ei juuri tuntunut. Jos muutkaan eivät laske, miksi mekään?

Niinpä Suomessa on edelleen useita Suomi-rahastoja, joista peritään lähes tai tasan kaksi prosenttia vuodessa hallinnointipalkkiona. Suuria summia uutta rahaa näihin tuotteisiin ei välttämättä tule, mutta siirtyminen pois rahastosta pelkän kustannustason takia tuntuu monesta sijoittajasta liian kivuliaalta, koska vuosien mittaan kertyneistä voitoista pitäisi maksaa voittoverot.

Kauppalehti pohti ilmiötä artikkelissaan 16.5.2014: "Kun koolla ei olekaan väliä".

Jos koon kasvu ei ohjaa alentamaan palkkiota, voisiko jokin muu toimia sytykkeenä?

Naapurimaissamme yhtenä perusteena on ollut julkisuuden paine. Norjassa on leimahtanut julkinen keskustelu rahastojen aktiivisuudesta. DNB-rahastoyhtiö sai Norjan finanssivalvonnalta tulisen kirjeen. Norja valvoja moitti DNB Norge -rahaston olevan liian lähellä indeksiä. Joko DNB:n on nostettava rahaston aktiivisuustasoa tai muutettava esitteen väitettä siitä, että kyseessä on aktiivinen rahasto, joka aidosti yrittää voittaa indeksinsä.

DNB on sittemmin nostanut rahaston aktiivisuustasoa. Silti pankki on joutunut niin kovaan julkiseen prässiin, että se laski toukokuun alusta lähtien palkkioita useissa rahastoissaan. Muun muassa Norge-rahaston palkkio laski 1,8 prosentista 1,4 prosenttiin. Samoin useissa muissa osakerahastoissa kuten Norden-rahastossa palkkio on nyt 1,4 prosenttia vuodessa.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja