Norjan valvoja vaatii suurrahastolta aktiivisuutta

DNB-pankin Norja-rahastoa vaaditaan joko muuttumaan aidosti aktiiviseksi tai laskemaan palkkioita.

Facebook Twitter LinkedIn

Norjan valvoja Finanstilsynet on julkaissut tiukkasanaisen julkisen kirjeen, jossa se vaatii DNB-pankkia joko nostamaan aktiivisuuden tasoa tai laskemaan palkkioita DNB Norge -rahastossaan. Nykyisellään rahaston profiili ei valvojan mielestä vastaa sen markkinointia aktiivisena rahastona.

Jos rahastoa ei muuteta aktiivisemmaksi, valvojan mielestä sijoittajille pitää kertoa esitteissä että kyse ei ole täysin aktiivisesta rahastosta.

DNB Norge on suurin Norja-rahasto. Sen aktiiviosuus eli active share on ollut viime vuosina välillä 9,2-16,9 vuoden päätössalkkujen perusteella. Se tarkoittaa että korkeintaan 16,9 prosenttia salkusta on ollut erilainen kuin indeksisalkku.

Myös kaksi muuta aktiivisuusmittaria, tracking error ja R2, ovat kertoneet läheisestä suhteesta indeksiin. R2 on ollut 98,2 prosenttia (100 % kertoo indeksin kanssa yhdenmukaisesta liikkeestä) ja tracking error 3,2 prosenttia viiden vuoden ajalla.

Norja ei ole ainoa maa, jossa finanssivalvojat ovat ryhtyneet perkaamaan aktiivisuuden tasoa rahastoissa. Pohjoismaista erityisesti Tanskasta on kuulunut kovaa kritiikkiä rahastoille.

Norjan valvojan kirje löytyy täältä.

Artikkelia tarkennettu R2-luvun tulkinnan osalta.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Morningstarin toimitus  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja