Lyhyen koron tuotot alkavat nollalla

Moni lyhyen koron rahasto on jo pudonnut tuotossa miinukselle, kun EKP on painanut ohjauskorkojaan alle nollan.

Facebook Twitter LinkedIn

Lyhyen koron rahastoista tuli suosittuja vuoden 2000 pörssikuplan puhjettua. Lyhyet korot nousivat mukavasti ja pankit suosittelivat mielellään rahastoja tilien sijaan. Lyhyen koron rahastoista tuli osin rahastoyhtiöiden sisäänheittotuotteita.

Nyt Euroopan keskuspankin ohjauskorot ovat nollan tienoilla tai alle sen. Maksuvalmisujärjestelmän talletuskorko on jo -0,2 prosentissa eli pankit maksavat EKP:lle rahan tallettamisesta.

Lyhyen koron rahastot seuraavat ohjauskorkojen kehitystä tarkkaan. Alla oleva kaavio kertoo, mikä on ollut kunakin hetkenä EKP:n maksuvalmiusjärjestelmän talletuskorko ja 12 edeltävän kuukauden tuotto lyhyen koron rahastoissa.

Kuvio havainnollistaa, että korkorahastojen tuotto seuraa korkopäätöksiä lähes yksi yhteen.

Lyhyen koron rahastot ja EKP:n korot

Eipä siis ihme, että tuotot alkavat nyt hätyytellä nollaa. 12 viimeisen kuukauden tuotot Morningstarin luokissa Korko rahamarkkina, euro, sekä Korko rahamarkkina, lyhyt, euro, ovat olleet 0,26 ja 0,15 prosenttia.

Suomalaisista lyhyen koron rahastoista kuuden kuukauden ajalla olivat maaliskuun lopussa hitusen miinuksella Danske Invest Rahamarkkina (-0,04 %), Finlandia Likvidi (-0,03 %) ja Nordea Lyhyt Korko (-0,05 %). Maaliskuun tuotto oli parhaitenkin pärjänneellä rahastolla 0,06 prosenttia. Tie siis vie rahastolla kuin rahastolla kohti nollaa ja ajan myötä luultatavasti sen allekin, koska rahastojen korkotuotosta - jos sitä on - menee kuluja.

Piensijoittajille lyhyen koron rahastot eivät siis ole tällä erää kiinnostavia kohteita. Toki lunastettaessa joutuu maksamaan mahdollisia veroja, joten ajoitusta kannattaa miettiä, jos lähtee vaihtamaan rahamarkkinarahastoa esimerkiksi pankkitiliin.

Rahaston vahvuus tiliin verrattuna on, että verot maksetaan vasta sijoitusajan päätyttyä eikä vuosittain.

Morningstar ei anna tähtiä eli erottele riskin ja tuoton perusteella lyhyen koron rahastoja, koska niiden väliset erot ovat niin pieniä.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Nordea Korko Varovainen A K10,64 EUR-0,03

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja