Mitkä rahastot olemme arvioineet?

Kahdella Suomeen rekisteröidyllä rahastolla toiseksi korkein Silver-arvosana.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkeli on alun perin julkaistu elokuussa 2012, mutta se on päivitetty 22. elokuuta 2013.

Morningstarilla olemme aina katsoneet, että numeroiden lisäksi analyytikoiden perusteltu tulkinta sijoituskohteista tuo lisäarvoa sijoittajille. Siksi Morningstar aloitti rahastojen laadullisen arvioinnin Euroopassa vuonna 2009. Vuonna 2011 otimme myös suomalaiset rahastot tarkempaan syyniin. Tähän asti olemme laatineet raportit 26 Suomeen rekisteröidystä rahastosta.

Yksikään Suomeen rekisteröity rahasto ei saa arvosanaa Gold, mutta kaksi saa arvosanan Silver. Nämä kakisi rahastoa ovat Venäjä-rahasto Seligson & Co Russian Prosperity sekä Fonditan Nordic Micro Cap, jonka arvion nostimme tälle tasolle kesällä 2013.

Analyytikkoarviot ovat kaikkien rekisteröityjen käyttäjiemme luettavissa ilmaiseksi. Niissä pyritään taustoittamaan ja perustelemaan näkemystämme siitä, miten odotamme rahaston pärjäävät jatkossa riskiinsä nähden. Analyytikon sanallinen arvio ja rahastolle annettu arvosana perustuvat rahaston laadulliseen analyysiin, jota tukee menneen datan arviointi.

Kolme positiivista arvosanaa
Analyytikkoarviomme asteikossa positiiviset arvosanat ovat Gold, Silver ja Bronze. Näiden "Morningstarin mitalistien" odotamme pärjäävän kilpailijoitaan tai mielekästä vertailuindeksiään paremmin riskikorjatusti yli taloussyklin. Neutral-rahastolta odotamme keskivertoa tulosta. Negative-rahastoa kehotamme välttämään tällä erää.

Raportista vastuullisen analyytikon nimi lukee raportissa, mutta näkemyksen taustalla on yli 30 hengen Euroopan ja Aasian analyytikkotiimimme.

Tässä lista tähän mennessä arvioiduista Suomeen rekisteröidyistä rahastoista (22.2.2013):

Arvioidut Suomeen rekisteröidyt rahastot 22.8.2013
Rahasto Arvosana
Fondita Nordic Micro Cap B Silver
Seligson & Co Russian Prosperity Euro A Silver
Evli Yrityslaina B Bronze
Evli High Yield Yrityslaina B Bronze
Fondita Nordic Small Cap B Bronze
Nordea Nordic Small Cap K Bronze
ODIN Finland Bronze
OP-Yrityslaina A Bronze
Aktia Capital B Neutral
Aktia Secura B Neutral
Aktia Solida B Neutral
Danske Invest Kompassi 25 Acc Neutral
Danske Invest Kompassi 50 Acc Neutral
Danske Invest Russia K Neutral
Danske Invest Suomi Osake K Neutral
Danske Invest Suomi Yhteisöosake K Neutral
FIM Brazil Neutral
FIM Forte Neutral
Nordea Intia K Neutral
Nordea Maailma K Neutral
Nordea Venäjä K Neutral
OP-Yrityslaina Prima A Neutral
OP-Delta Neutral
OP-Suomi Arvo Neutral
FIM Russia Negative
OP-Obligaatio A Negative

Tuotoissa ja arviossa eroa - miksi?
Joskus rahaston tuotto voi olla ollut erittäin hyvä Morningstarin tähtien perusteella. Silti rahaston arvosana saattaa olla esimerkiksi Neutral. Mikä voi olla syynä?

Perusteita voi olla useita. Saattaa olla, että emme odota jatkossa yhtä hyvää menestystä. Toisena syynä voi olla, että emme katso pitkän tähtirivin kuvaavan välttämättä salkunhoitajan taitavuutta vaan esimerkiksi markkinapainotusten vaikutusta. Kyse voi olla siitä, että rahaston sijoituspolitiikka poikkeaa sen vertailuryhmälle tyypillisistä taipumuksista. Esimerkiksi osassa yhdistelmärahastoja on korkea Helsingin pörssin osakkeiden paino markkinointisyistä, kun taas näiden rahastojen vertailuryhmän indeksissä ei ole Suomi-osakkeita nimeksikään, jolloin rahastot eivät ole täysin vertailukelpoisia toistensa kanssa.

Jos näin on, pyrimme kuitenkin analysoimaan tarkasti, miten hyvin salkunhoitaja on Suomi-painoaan käyttänyt ja osakkeita valinnut.

Yli 1400 rahastoa Euroopassa
Tämä lista sisältää vain Suomeen rekisteröidyt rahastot. Kannattaa kuitenkin huomata, että rahastosijoittajana voit sijoittaa myös moniin muissa maissa rekisteröityihin rahastoihin ja Morningstar seuraa niistä monia samalla tarkkuudella: yhteensä analyytikkoryhmämme seurannassa on Euroopassa yli 1400 rahastoa. Julkaisemme näistä parhaita arvosanoja saaneiden raportteja säännöllisesti uutiskirjeessämme. Voit etsiä rahastoja Morningstar Analyst Ratingin perusteella esimerkiksi rahastohaussa. Myös ulkomaisten rahastojen arviot ovat luettavissa ilmaiseksi rekisteröidyille käyttäjillemme.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Fondita Nordic Micro Cap B344,23 EUR0,23Rating
Seligson & Co Russian Prosperity Euro A84,00 EUR1,04

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja