Entistä vahvemmat analyytikkoarviot

Morningstar siirtyy uuteen luokitusasteikkoon rahastoanalyyseissään antaaksemme uusia työkaluja sijoittajille.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar ryhtyi julkaisemaan analyytikkojen arvioita sijoitusrahastoista Euroopassa ja Aasiassa helmikuussa 2009. Sen jälkeen analyytikkomme ovat tuottaneet syvälliset raportit ja arvosanat 1145 rahastosta kahdeksalla kielellä. Näyttää siltä, että olemme löytäneet lukijoidemme kanssa yhteisen sävelen: raportteja on ladattu yhteensä yli kaksi miljoonaa kertaa. 

Uskomme, että voimme parantaa entisestään. Siksi olemme uudistaneet arvosanavalikoimamme. Kutsumme uutta arviotamme Morningstarin analyytikoratingiksi (engl. Morningstar Analyst Rating). Sitä käyttävät jatkossa yli 90 rahastoanalyytikkoamme ympäri maailmaa, ja se tulee osaksi uudistettuja, entistäkin syvällisempiä raportteja, joihin siirrymme vuoden 2012 alussa.

"Kulta", "hopea", "pronssi"
Merkittävin uudistus koskee arvosteluasteikkoa, jonka avulla ilmaisemme näkemyksemme rahastoista. Uusi asteikkomme on seuraava:

Positiiviset arviot:

  • Gold: Parhaat vertaistensa joukossa. Nämä rahastot loistavat kaikilla osa-alueilla ja ovat ansainneet analyytikkojemme suurimman luottamuksen;
  • Silver: Rahastot, joilla on merkittäviä vahvuuksia useilla muttei välttämättä kaikilla osa-alueilla, ja joiden ansiosta analyytikkomme luottavat näihin rahastoihin vahvasti;
  • Bronze: Rahastot joiden vahvuudet ovat merkittävämmät kuin heikkoudet, ja joihin analyytikkomme luottavat riittävästi antaakseen positiivisen arvion;

Neutral: Rahasto joka ei luultavasti nouse tuotoltaan muiden yläpuolelle, mutta joka ei myöskään luultavasti jää merkittävästi muille;

Negative: Rahastoon sisältyy ainakin yksi puute, joka luultavasti merkittävästi heikentää sen tulevaa tuottoa ja jota voi pitää heikompana kuin verrokkejaan.

Käytimme aiemmin symmetristä, viisiportaista asteikkoa, jossa oli kaksi positiivista, yksi neutraali ja yksi negatiivinen arvosana (Eliittiä, Hyvätasoinen, Keskiverto, Heikko ja Ala-arvoinen). Uudessa asteikossa negatiiviset näkemykset on tiivistetty yhteen arvosanaan. Sen sijaan positiivisilla näkemyksillä on kolme sävyä – Gold, Silver, Bronze (kulta, hopea, pronssi) – mikä kasvattaa arvion erottelutasoa. Sijoittaja saa tarkemman kuvan näkemyksestämme ja sen muutoksista.

Tutkimusotteemme pysyy ennallaan: analyytikkomme arvioivat edelleen rahastoja sen perusteella, uskovatko he rahaston voivan voittaa kilpailijansa tai vertailuindeksinsä pitkällä tähtäimellä. He tarkastelevat viittä osa-aluetta, joiden katsomme olevan olennaisia rahaston menestyksen kannalta: Ihmiset, Prosessi, Rahastoyhtiö, Tuotto ja Hinta. Lisätietoa metodologiastamme saat täältä. Myöskään liiketoimintamallimme ei muutu: emme edelleenkään ota vastaan maksua arvioistamme ja ratingimme perustuvat täysin itsenäisten analyytikkojemme näkemyksiin.

Tulossa pian: Uudistetut raportit
Kun julkaisimme laadulliset arviomme 2009, katsoimme välttämättömäksi tarjota sijoittajille myös syvälliset raportit, jotka perustelevat arvosanaamme. Samalla sijoittaja sai luettavakseen näkemyksemme kustakin osa-alueesta. Raportti on käytössä edelleen. Vuoden 2012 alussa korvaamme sen kuitenkin huomattavasti vahvistetulla, yksityiskohtaisemmalla raportilla joka sisältää uudenlaisia analyysin välineitä ja uutta dataa tukemaan analyytikkojemme työtä. Kerromme mm. arviomme kustakin osa-alueesta (positiivinen, neutraali, negatiivinen), mikä entisestään parantaa arviomme läpinäkyvyyttä.

Tutkimustyömme tarkoituksena on auttaa sinua, hyvä käyttäjämme, tekemään parempia sijoituspäätöksiä. Uusi arvosteluskaalamme ja raporttimme on luotu tätä tavoitetta kunnioittaen. Uudet arvosanat ovat nyt nähtävillä tuotteissamme kuten tällä verkkosivustolla. Kuten aina, arvostamme palautettasi, joten kerro mitä pidät uudistuksestamme.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Christopher J. Traulsen, CFA

Christopher J. Traulsen, CFA  on Morningstarin rahastotutkimuksen johtaja Euroopassa ja Aasiassa.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja