Tuottoa myötä- ja vastamäessä

Amerikkalaisyhtiöiden kirjanpitoskandaalit poikivatMark Vaselkiville sijoitusmahdollisuuksia.

Facebook Twitter LinkedIn

Kuka

Mark Vaselkiv, 45, johtaa amerikkalaisen T. Rowe Pricen korkeariskisiin yrityslainasijoituksiin erikoistunutta high yield -yksikköä Baltimoressa.

- T. Rowe Pricella on pitkä kokemus high yield -sijoittamisesta, sillä olemme toimineet näillä markkinoilla 18 vuotta, Vaselkiv kertoo. Miehen vastuulla ovat myös yhtiön high yield -korkorahastot, joita suomalaisille sijoittajille tarjoaa Tapiola.

Tapiola Riskikorko -rahasto on T. Rowe Pricen Global High Yield-rahaston suomalaiseksi brändätty versio, sillä rahasto sijoittaa lähes yksinomaan amerikkalaisrahaston osuuksiin.

Yksityissijoittajalle Mark Vaselkiv suosittelee high yield -rahastoa hajautuskeinoksi. Hänen mukaansa hyvä suhde on sellainen, että korkosijoituksista noin 20 prosenttia on high yield -sijoituksissa.

- High yieldin valtti on tasainen tuotto läpi syklien. Kun markkinat nousevat, jäädään tietysti osakemarkkinoista, mutta laskevilla markkinoilla high yield näyttää voimansa.

Ura

Ukrainalaiselta äidiltään nimensä perinyt Vaselkiv on koulutukseltaan MBA. - Valmistuin 1984 New York Universitystä rahoitus pääaineenani, hän kertoo.

Työura alkoi vakuutusyhtiö Credentialin palveluksessa, josta Vaselkiv siirtyi parin vuoden päästä Shenkman Capital Managementiin.

T. Rowe Pricella hän on ollut vuodesta 1988. - Viisitoista vuotta siis jo täynnä, Vaselkiv laskeskelee.

Strategia

T. Rowe Price Global High Yield sijoittaa high yield -luokan yrityslainoihin. Luokkaan kuuluvat lainat ovat saaneet Standard & Poor'silta luottoluokituksen BB-CCC.

High yield -luokan laina tarjoaa kovemmat tuottonäkymät kuin paremman luottoluokituksen saaneet lainat, mutta myös luottoriski on suurempi. Esimerkiksi CCC-luokan yrityksellä tai valtiolla on tämän hetken velanhoitokyvyssä jo merkittävää epävarmuutta.

Global High Yieldin sijoituksista yli 90 prosenttia on amerikkalaisissa yrityslainoissa. - High yield -lainojen tarjonta on Yhdysvalloissa monipuolista, sillä amerikkalaisista yrityslainoista 20 prosenttia kuuluu high yield -kategoriaan ja näitä lainoja on noin triljoonan dollarin arvosta, Vaselkiv perustelee.

Hänen mukaansa Euroopan korkeariskisten yrityslainojen markkinat ovat vielä lapsenkengissä. - High yield on Euroopassa lähtenyt liikkeelle vasta 1990-luvun puolivälissä, ja valitettavasti vielä media- ja telekommunikaatiosektoreilta. Monilla sijoittajilla onkin siksi Euroopassa huonoja kokemuksia tästä sijoitusluokasta.

Viime vuonna amerikkalaissijoittajien uskoa koeteltiin, kun lukuisten suurten yhtiöiden kirjanpidosta paljastui räikeitä väärinkäytöksiä. Skandaaleilla on kuitenkin ollut myönteisiäkin puolia.

- Yritykset joutuivat petraamaan tosissaan, ja vaikka emme edelleenkään luota siihen, että kaikki olisivat parantaneet tapansa, hyvät tunnistaa nyt paremmin, Vaselkiv uskoo.

Ostaa nyt

- Ironista kyllä, skandaalien ryvettämä Tyco on ollut sijoituksena hyvä. Yhtiön entinen toimitusjohtaja Dennis Kozlowski oli selvä rikollinen, mutta uusi johtotiimi on onnistunut tuomaan luottamuksen ja uskon takaisin. Aloimme ostaa Tycon lainoja viime vuoden lopulla.

Konkurssin partaalle ajautunut WorldCom on myös ollut hyvä sijoitus. - Yhtiön velkasaneeraus onnistuu, Vaselkiv luottaa.

Kiinnostavia ostomahdollisuuksia tarjoaa myös langaton telekommunikaatioala. Vaselkiv on viimeksi ostanut Nextelin lainoja.

Myy nyt

- Myymme nyt korkealuokkaisempia lainoja, joiden luottoluokitus on BB, sillä niiden tuotto on laskenut, Vaselkiv kertoo.

Myyntiin ovat päätyneet esimerkiksi pelikasinoyhtiöiden joukkovelkakirjalainat.

Northwest Airlines oli pettymys, ja yhtiön lainat myytiin pois. - Hävisimme siinä vähän rahaa, mutta emme onneksi paljoa, Vaselkiv sanoo.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja