Mikä massiivinen ralli? Tekoälyosakkeet dominoivat jälleen Q2:lla

Nvidia, Apple ja muut keskeiset tekoälyalan yritykset kiihdyttivät markkinoiden kehitystä entisestään viime kvartaalilla

Bella Albrecht 09.07.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Artificial intelligence UK main

Asiantuntijat ovat odottaneet kuukausien ajan, että osakemarkkinoiden nousu ulottuisi teknologiaosakkeiden ulkopuolelle, erityisesti niihin yrityksiin jotka hyötyvät eniten tekoälyboomista. Mutta näin ei ole tapahtunut.

Itse asiassa vuoden 2024 toisella neljänneksellä tapahtui päinvastoin. Erään mittarin mukaan tuotot keskittyivät entisestään, kun suuret teknologiayritykset hallitsivat edelleen markkinoiden kehitystä. Morningstarin Yhdysvaltain markkinaindeksi nousi vuosineljänneksen aikana 3,48 prosenttia. Näistä 3,48 prosenttiyksiköstä 3,46 tuli teknologiasektorilta - yli neljä kertaa enemmän kuin seuraavaksi suurimmalta sektorilta, viestintäpalveluilta.

Sektorikohtaiset osuudet toisen kvartaalin tuotoista

Morningstar Direct, 28 June 2024

Teollisuusosakkeet heikensivät kokonaistuottoa kvartaalilla eniten, ne vetivät markkinoita alas 0,29 prosenttiyksikköä. Samaan aikaan suurten yritysten osakkeet kasvattivat markkinoiden voittoja – erityisesti suuret kasvuosakkeet, jotka nostivat Yhdysvaltain markkinaindeksin tuottoa 4,00 prosenttiyksikköä, sekä suuret sekoitusosakkeet, jotka lisäsivät tuottoa 0,94 prosenttiyksikköä. Suurten arvo-osakkeiden sekä keskisuurten ja pienten yhtiöiden osakkeiden arvot laskivat kvartaalin aikana.

Tekoälyosakkeet johtivat markkinoita toisella kvartaalilla

Kun tarkastellaan toisen neljänneksen suurimpia voittajia, teknologia- ja suurten kasvuyritysten osakkeita, havaitaan yhteinen tekijä: muutamat suuret toimijat, jotka hyödyntävät tekoälyhypeä, jatkoivat markkinoiden kantamista. Alkuvuodesta 2023 lähtien Yhdysvaltain markkinaindeksi on kehittynyt lähes kaksinkertaisesti paremmin kuin US Target Market Exposure Equal Weighted -indeksi, mikä viittaa siihen, että suuremmalla painoarvolla varustetut osakkeet ovat yhä useammin vetäneet markkinoiden nousua.

Markkina-arvopainotettu vs. tasapainotettu 

Morningstar Direct, 28 June 2024

Näitä osakkeita ovat tekoälyjätit Nvidia (NVDA), Microsoft (MSFT), Apple (AAPL), Amazon.com (AMZN), Meta Platforms (META), Alphabet (GOOGL) ja Broadcom (AVGO). Nämä seitsemän yhtiötä ovat tuottaneet 24,39 prosenttiyksikköä markkinoiden 44,23 prosenttiyksikön noususta vuoden 2023 alusta lähtien, ja niiden yhdistetty painoarvo indeksissä on tällä hetkellä 29 prosenttia.

Osuus tuotoista

July 1 2024

Toisen kvartaalin johtavat rahoittajat

Viime kvartaali oli dramaattisin esimerkki suurten tekoälyosakkeiden ylivoimaisesta kehityksestä. Nämä seitsemän yhtiötä vaikuttivat markkinoiden tuottoon 4,49 prosenttiyksikköä, kun taas muu markkina laski 0,99 prosenttiyksikköä.

Nvidia nousi 36,74 % ja vaikutti markkinoiden tuottoon 1,6 prosenttiyksiköllä. Morningstarin osakestrategi Brian Colello kommentoi: "Nvidian AI GPU:lla ja GPU-klustereilla on tällä hetkellä hallitseva markkina-asema."

"Kysyntä ylittää jatkuvasti aiemmat ennusteemme, ja odotamme yhtiön kohtaavan erinomaisen tilanteen, jossa kysyntä ylittää tarjonnan tulevien 18 kuukauden ajan. Kun otetaan huomioon Nvidian seuraavan sukupolven Blackwell-näytönohjaimet, joiden hinnat saattavat nousta edellisiä sukupolvia korkeammiksi, Nvidian tulevaisuudennäkymät ovat yhä lupaavat."

Apple nousi 22,99 % ja vaikutti tuottoon 1,16 prosenttiyksikköä. Ensimmäisen neljänneksen tulosten jälkeen Morningstarin osakeanalyytikko William Kerwin kirjoitti: "Olimme tyytyväisiä hiljattain julkistettuun Apple Intelligence -ominaisuussarjaan, joka merkitsee Applen debyyttiä generatiivisen tekoälyn saralla. Apple esitteli generatiivista tekoälyä koskevan lähestymistavan, joka on yksilöllinen, yksityinen ja integroitu, mikä on linjassa yhtiön yleisen strategian kanssa. Olimme erityisen vaikuttuneita Sirin kyvystä hakea tietoja sovellusten välillä ja ryhtyä toimiin ohjaamatta käyttäjää uudelleen."

Merkittäviä rahoittajia tekoälyalan ulkopuolella ovat muun muassa Eli Lilly (LLY), joka on saanut merkittävää myötätuulta liikalihavuuslääkkeistään Mounjaro ja Zepbound, sekä Costco (COST), joka hyötyy edelleen edullisesta hintalupauksestaan.

Toisen kvartaalin johtavat rahoittajat

Table showing key metrics for leading contributors in Q2.

Toisen kvartaalin heikentäjät

Yksi haittapuoli tuottojen keskittämisessä näin kapealle segmentille on, että jos nämä yritykset eivät täytä odotuksia, markkinat voivat kärsiä. Suurten tekoälynimien, kuten Intelin (INTC), Salesforcen (CRM) ja Advanced Micro Devicesin (AMD), osakekurssit laskivat ensimmäisen neljänneksen heikompien tulosten jälkeen.

Intelin osake laski 29,60 % neljänneksen aikana, mikä vaikutti Yhdysvaltain markkinaindeksin tuottoon 0,11 prosenttiyksikköä. "Ensimmäisen neljänneksen tulokset ja Intelin sijoittajakokous huhtikuun alussa osoittivat, että yhtiön uusi foundry-liiketoiminta oli vähemmän kannattavaa kuin aiemmin arvioitiin", kommentoi Colello.

"Intel tekee oikein keskittymällä valmistusprosessin parantamiseen. Vaikka yhtiö voittaisikin tekniset haasteet, liiketoiminnan kannattavuuden saavuttaminen voi kuitenkin olla haastavaa."

Salesforcen osake laski 14,64 % kvartaalin aikana, mikä vaikutti markkinoiden tuottoon 0,08 prosenttiyksikköä. Kun yhtiön ensimmäisen neljänneksen tulos jäi odotusten alapuolelle, osake laski 19,74 % toukokuun 30. päivänä.

"Yhtiö raportoi odotettua alhaisemman liikevaihdon vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä ja ohjeisti toisen neljänneksen liikevaihdon jäävän odotuksiamme alhaisemmaksi", kertoi Morningstarin vanhempi osakeanalyytikko Dan Romanoff.

"Johto säilytti koko vuoden näkymänsä, mikä lisää riskiä uusista pettymyksistä loppuvuonna."

Muita merkittäviä heikentäjiä tekoälyalan ulkopuolella olivat Walt Disney (DIS), joka on kamppaillut perinteisen TV-liiketoimintansa kanssa, sekä Home Depot (HD), joka on joutunut vaikeuksiin alhaisen asuntomyynnin ja korkeiden korkojen takia.

Toisen kvartaalin heikentäjät 

Table showing key metrics for leading detractors in Q2.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Advanced Micro Devices Inc155,77 USD-2,30Rating
Alphabet Inc Class C179,22 USD-1,86Rating
Amazon.com Inc183,75 USD-2,22Rating
Apple Inc224,18 USD-2,05Rating
Broadcom Inc160,52 USD2,91Rating
Costco Wholesale Corp839,37 USD-0,82Rating
Eli Lilly and Co848,90 USD-6,26Rating
Intel Corp34,87 USD1,19Rating
Meta Platforms Inc Class A475,85 USD3,00Rating
Microsoft Corp440,37 USD-0,71Rating
NVIDIA Corp121,09 USD2,63Rating
Salesforce Inc247,35 USD-1,54Rating
The Home Depot Inc366,08 USD-1,56Rating
The Walt Disney Co96,79 USD-0,53Rating

Tietoja kirjoittajasta

Bella Albrecht  on datatoimittaja Morningstarilla

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja