Fondita Nordic Micro Capin arvosana laskenut

Rahaston sijoitusprosessista ei ole riittänyt eväitä markkinaan, jossa ovat pärjänneet erityisesti korkean arvostustason yhtiöt.

Facebook Twitter LinkedIn

Fondita Nordic Micro Cap -rahaston analyytikkoarvosana on laskenut tasolle Neutral uusimmassa päivityksessämme. Rahaston sijoitusprosessi on osoittanut haastavaksi toteuttaa viime vuosien markkinoilla mutta myös toteutus on jättänyt toivomisen varaa.

Rahaston salkunhoitajina toimivat Markus Larsson ja Kenneth Blomqvist. Kaksikko on kokenut. Molemmat ovat partnereita Fonditassa, joka on hoidettavien pääomien alennuttuakin kannattava yritys ja keskittynyt vain rahastoihin.

Kuitenkin vuodesta 2014 alkaen Fonditan Nordic Micro Cap -rahaston menestys on ollut heikkoa, ja sama kohtalo on ollut myös yhtiön Suomi- rahastolla Equity Spice sekä Nordic Small Cap -rahastolla.

Morningstarin analyytikkoarvio on tehty ainoastaan Nordic Micro Capista. Sillä oli heikon 2014 jälkeen yksi vahva vuosi (2015), mutta muutoi rahasto on ollut luokkansa huonommassa puoliskossa. 2017 ja 2018 Nordic Micro Cap jäi peräti huonoimaan kymmenesosaan pohjoismaisiin pien- ja keskisuuriin yhtiöihin sijoittavista rahastoista.

Rahasto keskittyy niin kutsuttuihin laatuyhtiöihin ja on perinteisesti ollut erityisen vahva teollisuusyritysten sekä kestokulutusyhtiöiden haalimisessa. Viime vuosina kuitenkaan salkunhoitajien haaviin ei ole enää osunut samalla tavalla menestystarinoita. Osin syynä on se, että pohjoismaista markkinaa ovat vetäneet korkealle arvostetut yhtiöt ilman vahvoja näyttöjä tuottavasta liiketoiminnasta eivätkä salkunhoitajien kriteerit ole antaneet myöten mennä mukaan tällaisiin yhtiöihin. Mutta rahastoon on osunut myös tavallista enemmän heikkoja osakevalintoja kuten Robit, Oriola ja Caverion.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Fondita Nordic Micro Cap B425,12 EUR0,54Rating

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja