Parannuksia laadullisiin arvioihimme

Morningstar antaa jatkossa Analyst Rating -arvosanoja osuussarjoittain. Vaatimukset aktiivisille rahastoille kasvavat ja palkkioille tulee entistä suurempi paino.

Jeffrey Ptak 10.07.2019
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar tekee myöhemmin tänä vuonna parannuksia arviointimetodologiaansa, jonka perusteella rahastot saavat Morningstar Analyst Rating -analyytikkoarvosanoja.

  • Pyrimme tekemään arvioistamme entistäkin relevantimpia sijoittajille.
  • Palkkiot saavat aiempaakin suuremman painon.
  • Rima nousee aktiivisille rahastoille.
  • Analyytikkomme keskittyvät vieläkin selkeämmin rahaston tiimin, sijoitusprosessin ja taustayhtiön arviointiin.
  • Skaala Gold, Silver, Bronze, Neutral, Negative säilyy. Arvosanat voivat kuitenkin muuttua, ja useammin alas kuin ylöspäin.

Ensimmäiset uuden metodologian mukaiset arviot julkaistaan 31. lokakuuta 2019. Loppuhin rahastoihin päivitykset tulevat seuraavan vuoden aikana.

Analyst Rating on eteenpäin katsova, laadullinen arvio, jonka antavat Morningstarin rahastoanalyytikot. Niitä on vuodesta 2009 annettu rahastoille Euroopassa ja globaalisti vuodesta 2011. Reittaus kuvaa analyytikkojen näkemystä rahaston kyvystä lyödä vertailuindeksinsä ja/tai vertailuryhmänsä riskikorjatusti.

Olemme aina antaneet sijoittajien maksamille palkkioille merkittävän roolin arvioissamme. Nyt kulujen paino kasvaa entisestään.

Rahastoarviot annetaan jatkossa osuussarjoittain. Kalliit rahastosarjat saavat heikomman arvosanan.

Kulut suhteutetaan rahaston kykyyn synnyttää lisäarvoa suhteessa relevanttiin vertailuindeksiin. Arvioimme ensin rahaston kyvyn synnyttää riskikorjattua ylituottoa ennen kuluja ja vähennämme sen jälkeen tästä ennusteesta kulut. Laskelma paljastaa, ovatko palkkiot riittävän alhaiset jättämään lisäarvoa myös sijoittajan takataskuun.

Olemme aina olleet valikoivia siinä, mitä aktiivisia rahastoja olemme suositelleet (eli antaneet niille Gold-, Silver- tai Bronze-arvosanan). Nyt nostamme rimaa entisestään. Rahasto voi saada mitalin vain jos analyysimme osoittaa, että rahasto voi lyödä vertailuryhmänsä ja mielekkään vertailuindeksin kulujen jälkeen. Tällä hetkellä mitalin voi saada, jos rahasto pystyy nnähdäksemme lyömään jomman kumman näistä vertailukohdista.

Analyysissämme arvioimme myös nykyistä tarkemmin, missä rahastoluokissa on todennäköisempää että rahasto pystyy synnyttämään lisäarvoa.

Uskomme muutosten tekevän arvioistamme vieläkin helpommin ymmärrettäviä sijoittajille. Pyrimme myös siihen, että arvioita käyttämällä saa parempia lopputuloksia aikaan ja ne ovat relevantteja. 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Jeffrey Ptak  Head of Manager Research

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings