Kulut todistettu taas parhaaksi selittäjäksi

Morningstarin tuore tutkimus vahvistaa, että rahastosijoittajan kannattaa aina huomioida kulut. Halvemmat rahastot menestyvät tilastollisesti paremmin.

Russel Kinnel 11.05.2016
Facebook Twitter LinkedIn

Jos rahastosijoittajan pitää valita yksi asia, joka selvittää ennen rahaston ostoa, se on kulut. Morningstarin tuore tutkimus osoittaa jälleen, että alhaiset kulut ovat vahva tae rahaston menestykselle, vaikka muutkin tekijät toki vaikuttavat rahaston tuottoon.

Yhdysvaltalaisilla rahastoilla tehty Morningstarin tutkimus kertoo, miten suuri osa rahastoista löi vertailuryhmänsä keskiarvon eri ajanjaksoilla. Tutkimuksessa huomioitiin myös se, pysyikö rahasto "hengissä" yli tarkastelujakson vai suljettiinko tai yhdistettiinkö se toiseen.

Mittarina oli "menestyssuhde" (success ratio). Se kertoo, kuinka suuri osa rahastoista löi vertailuryhmänsä ja selvisi ajanjakson yli.

Halvimmat rahastot menestyivät tällä mittarilla kaksi tai kolme kertaa paremmin kuin kalleimmat rahastot. Tulokset olivat samansuuntaisia lähes kaikissa omaisuusluokissa ja lähes kaikilla ajanjaksoilla.

Esimerkiksi Yhdysvaltoihin sijoittavien osakerahastojen halvin viidennes löi vertailuryhmänsä 62 prosentin varmuudella, kun taas kallein viidennes rahastoista pääsi samaan vain 20 prosentissa tapauksista.

Fee and success Kinnel study

Tutkimus kokonaisuudessaan on ladattavissa täältä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Russel Kinnel  on Morningstarin rahastotutkimuksen johtaja Yhdysvalloissa ja Morningstar FundInvestor -lehden päätoimittaja.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja