Panama-paperit lisäävät epävarmuutta pankeista

Vuodetut paperit kertovat varainhoitajien luoneen yli 15000 kuoriyhtiötä veroparatiiseihin.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstarin osakeanalyytikoiden päätelmiä ns. Panama-papereiden vaikutuksesta. On mahdollista, että he joidenkin pankkien osakkeelle tehdyn hinta-arvion epävarmuus kasvaa. Se tarkoittaa, että sijoittajan kannattaa edellyttää aiempaa alempaa hintaa osakkeelle, jotta riski kannattaa ottaa.

Yhteensä Panama-paperien perusteella varainhoitajat ovat luoneet maailman rikkaille 15 600 "kuoriyhtiötä" pelkästään nyt paljastuneen suuren panamalaisen lakiasiaintoimiston kautta.

Varainhoitajat saattavat menettää asiakasvaroja mutta joutua myös oikeuteen ja sakkoihin. Regulaattorit tulevat luultavasti seuraamaan pankkeja tarkkaan useiden vuosien ajan.

Tähän mennessä paljastuneiden tietojen perusteella suurin riski seuraamuksille on HSBC:llä, joka on perustanut panamalaisyhtiön kautta yli 2300 veroparatiisiyhtiötä. Muita analyytikkojemme seuraamia pankkeja ovat UBS (>1100), Credit Suisse (1105), Societe Generale (979), Royal Bank of Canada (378) ja Nordea (lähes 400).

 

Nordea on kertonut ryhtyneensä aloitteellisesti estämään veronkiertoa veroparatiisiyhtiöiden kautta vuonna 2009. Viimeksi Nordea on päivittänyt ohjeistustaan tammikuussa 2016. Ruotsin valvoja sakotti Nordeaa 2015 sen puutteellisista toimista rahanpesun kitkemiseksi. "Emme olisi yllättyneitä, jos Nordealle kolahtaisi uudet sakot", Morningstarin analyytikot kirjoittavat.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Nordea Bank Abp122,70 SEK1,28Rating

Tietoja kirjoittajasta

Morningstarin toimitus  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja