Näin suomalaiset yhdistelmät pärjäsivät

Suuria eroja tuotoissa globaalisti hajauttavissa suomalaisissa yhdistelmärahastoissa. JAM:n ja Finlandian rahastot ottivat kesällä pahiten lukua.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelimme yhdistelmärahastoista Euroopan tasolla kertoo, että rahastot ovat pääosin pystyneet lyömään vertailuindeksinsä kesän 2015 stressissä, erityisesti kun mitataan suurinta putodusta.

Tässä artikkelissamme päivitämme, miten suomalaisilla yhdistelmärahastoilla on mennyt kesällä sekä 3 ja 5 vuoden ajalla. Mukana ovat tässäkin artikkelissa vain globaalisti hajauttavat yhdistelmärahastot. Lisäksi on Eurooppaan keskittyviä yhdistelmärahastoja.

Alla olevissa taulukoissa on tuotto 5.4.-29.8 sekä kolmen ja viiden vuoden tuotot elokuun lopusta.

Luvut kertovat, että hajonta on ollut suurta.

Riskipitoisten rahastojen luokassa Finlandian Globaali Allokaatio on ottanut selkeästi pahimman kolauksen kesän aikana, 12,6 prosenttia tarkastelukaudella. FIM Varainhoito on sama rahasto kuin S-Säästörahasto Rohkea.

Riskipitoiset

Maltillisten rahastojen luokassa kuusi kymmenestä jäi kesällä eurooppalaiselle keskiarvolleen. Danske Invest Kompassin tyypillisesti luokkaansa riskipitoisempi ote näkyy jälleen tässäkin kriisissä.

Yhdistelmä maltilliset

Finlandian Foku on joustavien globaalien yhdistelmärahastojen hännillä peräti 17,7 prosentin tappiolla huhti-elokuussa.

Yhdistelmä joustava Suomi

Varovaisten rahastojen luokassa JAM Active Multi-Strategy on jäänyt muista kesän stressikaudella selkeästi. Rahastolla ei kolmen vuoden historiaa.

Yhdistelmä varovainen globaali

Suomalaisten rahastojen tuotot ovat keskimäärin olleet kesän stressikaudella oman luokkansa keskiarvoa heikommat, mutta kyse on pienistä populaatioista. Kuitenkin pidemmillä jaksoilla suomalaiset rahastot ovat pärjänneet tyypillisesti eurooppalaisia kilpailijoitaan paremmin.

Taulukkojen luku "Luokan keskiarvot" kertoo koko Morningstarin rahastoluokan keskituoton. Mukana ovat näin kaikki eurooppalaiset rahastot.

Vertailuindeksit on muodostettu FTSE World -osakeindeksistä ja Barclays Euro Agg Bond -korkoindeksistä.

Lähde: Morningstar Direct

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja