Öljyn halpeneminen hyvä osakkeille

Öljyn hinta on laskenut alimmilleen neljään vuoteen. Muille kuin energia-alan osakkeille uutinen on myönteinen.

Jeremy Beckwith 01.12.2014
Facebook Twitter LinkedIn

Öljyn hinta oli kesäkuun 2014 lopussa vielä 114 dollaria barrelilta. Syyskuun lopussa hinta oli laskenut 95 dollariin ja lokakuun lopussa noin 70 dollariin.
(Kuvaajassa öljyn hinnan kehitys vuonna 2014)

Öljyn hinta 2014

Miksi öljy halpenee rajusti?

Kysyntä: Teollisuustuotanto on alkanut nikotella kesän jälkeen, erityisesti Aasiassa mm. Kiinassa ja Japanissa sekä Euroopassa. Öljyä kuluu niin tuotannossa kuin kuljetuksessa.

Tarjonta: Yhdysvaltain öljyntuotanto on kasvanut vahvasti viime vuosina maan liuskeöljyn hyödyntämisen myötä. Liuskeöljyä ei ole aiemmin pystytty juuri hyödyntämään.

OPEC (öljyntuottajien järjestö): Saudi-Arabia ei halunnut äskettäisessä OPEC:n kokousessa puskea järjestön jäseniä leikkaamaan tuotantoaan. Niinpä tuotantoa on jatkossakin enemmän kuin kysyntää ja hintapaine on alaspäin.

Miten osakemarkkinat reagoivat?

Öljyn hinnan lasku on yleensä hyvä uutinen osakkeille. Monien yritysten kustannukset alenevat. Poikkeuksena ovat luonnollisesti öljyntuottajayhtiöt. Kuluttajat saattavat lisätä kulutustaan juuri joulun alla, kun bensiinin ja lämmitysöljyn hinnat alenevat.

Täytyy kuitenkin muistaa, että vähäinen öljyn kysyntä on myös huono signaali. Se kertoo taloudellisen toimeliaisuuden vähenemisestä. Lisäksi erityisesti Yhdysvalloissa energia-alalla on tehty paljon investointeja. Se on nostanut bruttokansantuotetta. Nyt nuo investoinnit luultavasti vähenevät.

Maailmanpolitiikalle öljyn hinnan laskulla voi olla myös vaikutuksia, ja ne taas voivat näkyä taloudessa. Venäjän budjettitasapaino edellyttää eri arvioiden mukaan noin 105 dollariin barrelihintaa. Harkitseeko presidentti Vladimir Putin uusia ulkopoliittisia seikkailuja viedäkseen kansalaisten huomion heikkenevästä taloudesta?

Osakkeet ja öljyn hinta

Öljyn hinta oli korkeimmillaan 22.6.2014. Kuvaaja kertoo sen jälkeisen kehityksen. Vaaleansininen kuvaa läntisen maailman osakemarkkinoita (MSCI World GR). Tumman vihreä eli energiasektorin osakkeet ja vaaleanvihreä eli Venäjän osakkeet ovat menneet samaa rataa alaspäin. Tummansininen kuvaaja on öljyn hinta. Valuuttana on Yhdysvaltain dollari. 

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Jeremy Beckwith  on Morningstarin rahastotutkimuksen johtaja Britanniassa.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja