Näin yhdistelmärahastot jaetaan luokkiin

Ei ole lainkaan sama, ostaako vähä- vai korkeariskistä yhdistelmärahastoa. Toinen on lähellä korkopaperia, toinen osaketta.

Yhdistelmärahasto on yksinkertaisin tapa päästä hajautetulla salkulla sijoitusmarkkinoille. Valitettavasti mikään sijoitusmaailmassa ei ole ihan niin helppoa, että aloittelevakaan sijoittaja-säästäjä voisi vain ostaa sokkona rahastoa. Mutta eipä lähikaupastakaan tule ostaneeksi sopivaa maitoa, jos vain työntää käden jonnekin maitohyllyyn; kulutus- ja rasvaton maito ovat hyvin erilaiseen käyttöön ja makuun, jos näin arkipäiväinen vertaus sallitaan.

Yksinkertaistettuna: yhdistelmärahastoa valitessa tärkeää on, miten paljon riskiä haluaa ottaa. Mitä riskipitoisempi rahasto, sitä arvaamattomampi on sen tuotto eli sitä enemmän kurssi heiluu. Samalla mielekäs sijoitusaika on pidempi.

Sijoitusteoria kertoo kuitenkin, että arvaamattomuudesta voi pitkällä tähtäimellä toivoa palkintoa: mitä riskisempi sijoituskohde, sitä korkeampi tuotto-odotus sillä on. (Varmaa korkempi tuotto ei kuitenkaan missään nimessä ole; lue lisää tästä artikkelista.)

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Lukeaksesi artikkelin liity Morningstarin perustason jäseneksi.

Rekisteröidy ilmaiseksi

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2020 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Evästeet