Etf-hintaleikkausten varjoisa puoli

Etf-yhtiöt ovat mainostaneet hintaleikkauksia. Vanhat osuudenomistajat eivät niistä kuitenkaan usein hyödy.

Ali Masarwah 12.08.2014
Facebook Twitter LinkedIn

Useat pörssinoteerattujen rahastojen (etf) tarjoajat ovat viime kuukausina hehkuttaneet hinnanalennuksia.

Alhaisemmat kustannukset auttavat sijoittajia. Säästöistään saa pitää suuremman osan, koska bruttotuotto etf-indeksirahastolla on sama palkkiosta riippumatta.

Totuus ei ole kuitenkaan niin ruusuinen kuin tuotemyyjät antavat ymmärtää. Otetaan esimerkiksi Deutsche Bankin omistaman x-trackersin tuotteet. x-trackers pudotti vuoden alussa neljän etf:n palkkioita 0,09 prosentin tasolle. Rahastojen sijoituskohteina ovat DAX 30, FTSE 100, Euro Stoxx 50 ja MSCI USA -indeksit. Pudotus leikkasi esimerkiksi FTSE 100 -rahaston palkkion kolmasosaan.

Kuitenkin todellisuudessa x-trackers leikkasi palkkiota vain FTSE 100 ETF (DR) -rahastosta, jonka ISIN-tunnistekoodi on LU0838780707. Tämä tuote on avattu sijoittajille 2012 lopussa ja se on kerännyt 17 miljoonaa euroa pääomaa. Mutta palkkiota ei tarkistettu vanhemmasta ja pääomaltaan selvästi suuremmasta FTSE 100 ETF (DR) Inc -rahastosta (ISIN LU0292097234), jossa on peräti 350 miljoonaa euroa sijoittajien rahoja. Valtaosa etf:ään sijoittavista maksaa näin edelleen vuodessa 0,3 prosenttia hallinnoinnista.

Sama tarina koskee myös MSCI USA -rahastoja, joista ISIN-koodillla IE00BJ0KDR00 rekisteröity rahasto on pienempi ja palkkio 0,09, kun taas ISIN-koodilla LU0274210672 hinta on edelleen 0,3.

iSharesin nimenmuutos
Suurin etf-tarjoaja iShares (omistaja BlackRock) sen sijaan muutti hintamielikuvaa tuomalla hiljattain markkinoille "Core"-sarjan. Indekseihin Euro Stoxx 50, FTSE 100 ja S&P 500 sijoittavat etf:t maksavat 0,1 sijoittajalle vuodessa.

Kuitenkin valtaosa rahasta on vastaaviin indekseihin sijoittavissa rahastoissa, joiden nimeen ei sisälly "Core". Esimerkiksi koko kehittyneeseen maailmaan sijoittava Core-sarjan rahasto maksaa 0,2 prosenttia vuodessa kun taas vanhempi vastaava rahasto 0,55 %. Ja sama tilanne on muissa iShares-rahastopareissa.

Mitä seuraavaksi?
On monta syytä, miksi x-trackers ja iShares ovat voineet jättää kaksi rinnakkaista tuotetta eri kustannuksin markkinoille, eikä niiden tarvitse pelätä että kalliimpi tuote tyhjenisi rahasta hetkessä:

Vanhaa rahastoa omistavalle tilanne on sikäli kinkkinen, että myymällä voitolla joutuu maksamaan voittoveroa. Toki se tulee maksettavaksi joskus, mutta mitä kauemmin rahat kasvavat rahaston sisällä, sitä paremmin korkoa korolle -efekti vaikuttaa.

Rahaston vaihdosta aiheutuu myös kustannuksia kaupankäyntikulujen ja spredien vuoksi. Pienemmillä summilla ne voivat nousta niin suuriksi, että sijoittaja saattaa jo siksi jättää vaihdon tekemättä.

Moni vanhoista omistajista ei varmasti ole tiedostanut muutosta ja maksaa tupla- tai triplahintaa tietämättään.

Suursijoittajia taas saattaa estää rahastoa vaihtamasta sääntö, joka edellyttää etf-rahastolta tiettyä kokoa.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Tietoja kirjoittajasta

Ali Masarwah

Ali Masarwah  on Morningstarin saksankielisten verkkosivustojen päätoimittaja.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja