Suomi-pörssi yksi kalleimmista

Morningstarin kvantitatiiviset mittarit varoittavat etenkin suurten suomalaisyhtiöiden kurssitasosta.

Facebook Twitter LinkedIn

Suomi nousi kaikkein kalleimpien osakemarkkinoiden listalle, kun Morningstarin analyytikot laskivat kunkin maan pörssin osakkeiden kvantitatiiviset käyvät arvot ja vertasivat niitä pörssikurssiin. Näkemys yhtiöiden käyvästä arvosta ei siis perustunut analyytikoiden laskelmaan vaan koneelliseen laskutoimitukseen mm. yhtiöiden tilinpäätösdatan pohjalta.

Kaikkein kallein pörssi huhtikuun lopussa oli Tanska, jossa osakkeet olivat markkinapainotetusti kymmenen prosenttia yliarvostettuja. Suomessa eroa pörssiarvostusten ja Morningstarin laskennallisten arvojen välillä oli yhdeksän prosenttia. Nokia on selvästi yliarvostettu kvantitatiivisilla mittareilla, ja myös analyytikkomme Brian Colello katsoo kurssissa olevan noin 19 prosenttia ilmaa (hänen näkemyksensä yhtiön käyvästä arvosta on viisi euroa).

Pääosa tästä yliarvostuksesta tulee isommista ja keskisuurista yhtiöistä, sillä kun katsotaan suomalaisten osakkeiden arvostuksia tasapainotettuna, on Helsingin pörssin yliarvostus vain kaksi prosenttia.

Suomen jälkeen listalla tulee velkakriisistä toiseen sukeltanut Argentiina ja suomalaisen PYN Elite -rahastonkin yksi suosikkimarkkina Vietnam.

Velkakriisimaissa kurssit vauhdissa
Etelä-Euroopan maissa on ollut vahvaa pörssinousua kun eurokriisi on hellittänyt. Irlannin voi laskea samaan joukkoon, joutuihan sekin hakemaan apua Euroopan mailta selvittääkseen velkatilannettaan. Portugali, Irlanti ja Italia ovat nousseet kymmenen kalleimman markkinan joukkoon.

Halvimmat
Halvimmassa päässä ei sielläkään ole hurjan halpaa. Kolumbialle mittaristomme antaa kahdeksan prosentin aliarvostuksen, Brasilialle kuuden. Myös Turkki, Kiina ja Venäjä ovat laskeneet markkina-arvopainoilla alle yhtiöiden käyvän arvon.

Alla olevassa taulukossa epävarmuus kuvaa miten haastavaa markkinalla on kvantitatiivisella työkalustollamme arviota osakkeiden mielekkäästä arvostuksesta. Yhtiöiden tulevien kassavirtojen ennustaminen on hyvin haastavaa, jos määre on "erittäin korkea".

Kalleimmat osakemarkkinat
Morningstarin kvantitatiivilla arvostusmittareilla

Maa Pörssikurssit/
Käypä arvo
Analyysin
epävarmuus
Tanska 1,10 keskit.
Suomi 1,09 korkea
Argentiina 1,08 eritt. kork.
Vietnam 1,08 eritt. kork.
Portugali 1,08 korkea
Irlanti 1,07 korkea
Arabiemiraatit 1,07 korkea
Italia 1,07 korkea
S-Arabia 1,06 korkea
Britt. Neitsyts. 1,06 korkea

Tilasto on alunperin julkaistu Morningstar Magazine -lehdessä.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Nokia Oyj3,40 EUR0,49Rating

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja