S-rahastoihin tullaan maltillisin panoksin

FIM:n vetämät S-rahastot ovat edelleen verraten pieniä luokissaan, mutta asiakasmäärät kasvavat vauhdilla.

Facebook Twitter LinkedIn

S-Pankin uudet rahastot ovat varmasti olleet viime kuukausien puhutuin aihe rahastoalalla. Rahastojen laaja markkinointikampanja näkyy myös niiden osuudenomistajien luvuissa: Vuoden kahden ensimmäisen täyden kuukauden aikana S-rahastot ovat saaneet uusia sijoittajia verraten ripeässä tahdissa suhteessa niiden aiempaan omistajakantaan. Sijoitetut summat ovat olleet suhteessa pienempiä, ja FIM:n vetämät S-rahastot ovat edelleen pieniä yhdistelmärahastojen kentässä.

Finanssialan Keskusliiton tällä viikolla julkaistun Rahastoraportin mukaan FIM Varainhoito 70:llä (sama rahasto kuin S-Säästörahasto Kohtuullinen) oli helmikuun lopussa 13616 osuudenomistajaa, kun heitä oli 4395 vielä vuoden 2013 päättyessä. Rahaston omistajaluku on siis karkeasti kolminkertaistunut.

FIM Varainhoito 100 (S-Säästörahasto Rohkea) on kasvattanut osuudenomistajiensa määrän 9209:ään vuoden lopun 3028:sta eli samoin noin kolminkertaistanut sijoittajamääränsä. Matalimman riskin rahasto S-Säästörahasto Varovainen on jäänyt pienempiin kasvulukuihin.

Pääomat ovat kasvaneet hitaammin, kuten saattaa olettaa. Yhteensä nettomerkinnät ovat olleet noin 12,4 miljoonaa euroa. Sijoittajat siis näyttävät tulleen pääosin mukaan muutamien satasien summilla ja aloittaneet mahdollisesti kuukausisäästämisen sen sijaan että sijoittajat olisivat isoin joukoin siirtäneet suuria säästöjä muista rahastoista.

Vertailu kilpailijoihin
Erityisesti pääomissa S-rahastoilla on vielä paljon kirittävää, jotta suurempien pankkien rahastojen kokoa saavutettaisiin. Esimerkiksi Nordea Säästö 25 on saanut vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana 65,4 miljoonaa euroa uutta pääomaa. Danske Invest Kompassi 25 on kerännyt yli 27 miljoonaa Rahastoraportin mukaan.

Omistajia ne eivät luonnollisesti kerää samaa vauhtia. Nordean Säästö 25 on saanut karkeasti kaksi tuhatta uutta osuudenomistajaa vuoden alun kahden täyden kuukauden aikana. Kompassi 25 on jopa hieman menettänyt osuudenomistajia.

Pääomissa suurimmat yhdistelmärahastot ovat vielä eri luvuilla kuin FIM:n vetämät S-rahastot, joista suurimmalla (FIM Varainhoito 70) on salkussaan 46,5 miljoonaa euroa. Kompassi 25 on jo lähes 940 miljoonan euron kokoinen. Seitsemän Suomeen rekisteröityä yhdistelmärahastoa on yli 500 miljoonan euron kokoinen.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Danske Invest Kompassi 25 Acc2,17 EUR0,21Rating
Nordea Säästö 3021,26 EUR0,35Rating
S-Pankki Varainhoito 100 A25,33 EUR0,42Rating
S-Pankki Varainhoito 30 A K19,20 EUR0,28Rating
S-Pankki Varainhoito 70 A25,63 EUR0,33Rating

Tietoja kirjoittajasta

Morningstarin toimitus  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja