Suomi kiri mutta laahaa silti

Suomen markkinoiden tuotto on edelleen perässä maailman osakkeita 3 ja 5 vuoden jaksolla.

Facebook Twitter LinkedIn

Vuosi 2013 ei ole vielä päättynyt, mutta yleiskuva alkaa olla selvillä. Suomalaiset sijoittajat saivat vuoden aikana hieman salvaa haavoilleen, kun Helsingin pörssi otti kiinni muun maailman etumatkaa viime vuosilta.

Helsingin pörssi tuotto oli 25,5 prosenttia tältä vuodelta (perjantaina 13.12). Helsingin pörssin noususta merkittävä osa on kuitenkin tullut pienten yhtiöiden hyvästä tuotosta, sillä 25 suurimman yhtiön OMXH 25 -indeksi oli noussut noin viisi prosenttiyksikköä yleisindeksiä vähemmän.

Edelleenkään Suomi ei kuitenkaan pärjää kolmen eikä viiden vuoden katsannossa. Se johtuu etenkin järkyttävästä vuodesta 2011, jolloin Helsinki jäi 27,5 % miinukselle kun maailman pörssi-indeksi MSCI World notkahti vain 2,4 %.

Kolmen vuoden tuotto Helsingissä onkin viime kuukausien nousun jälkeenkin vain 2,5 prosenttia vuotta kohden, kun maailman indeksi on noussut 9,3 prosenttia. Indeksi sisältää osingot. Ilman niitä suomalaissijoittaja olisikin miinuksella kolmen vuoden ajalta.

Maanosatasolla Eurooppa jäi tänäkin vuonna Yhdysvalloille pörssituotoissa.

Koroissa vain riski kannatti
Kaiken kaikkiaan 2013 jää siedettäväksi sijoitusvuodeksi, mutta ei yhtä hyväksi kuin 2012, jolloin nousua tuli lähes kaikissa omaisuusluokissa. Erityisesti korkosijoittajille 2012 oli loistava.

Tänä vuonna korkoindeksit ovat plussalla, mutta kouriintuntuvaa tuottoa on saanut lähinnä korkean riskin lainoista eli high yieldistä. Barclays-pankin euromääräinen high yield -indeksi on noussut 9,5 prosenttia vuoden alusta.

Hyvälaatuisten yrityslainojen ja euroalueen valtiolainojen tuotto jäänee noin 2,5 prosenttiin tältä vuodelta.

Kehittyvien maiden mahalaskuvuosi
Vuosi 2013 jää synkäksi erityisesti kehittyvien maiden osakkeisiin sijoittaneille. Maiden pörssikehitystä kuvaava MSCI EM oli perjantaina tappiolla 7,7 prosenttia. Kun myös 2011 meni kehittyvissä maissa heikosti (vajaat 16 prosenttia miinusta), on keskimääräinen sijoittaja kolmen vuoden ajalla tappiolla kehittyvien maiden osakkeista.

Näet täältä indeksien ja rahastoluokkien tuotot eri aikaväleillä.

Käy sijoitukset läpi ennen vuoden loppua
Vuodenvaihdetta ennen on hyvä käydä läpi salkkuaan ja katsoa, onko kenties tullut aika luopua joistakin sijoituksista tai tehdä muutoksia painoihin. On tärkeää muista verojen vaikutus.

Artikkelimme sijoittajan veroista
Artikkelimme salkun vuosihuollosta

 

 

Markkinoiden tuotto 2013
Nimi 2013 (13.12 asti) 3 v. p.a. 5 v. p.a.
Maailma (MSCI World NR EUR) 16,2 9,3 14,3
Suomi (OMXH TR EUR) 25,5 2,5 10,3
Eurooppa (EURO STOXX 50 NR EUR) 14,1 4,2 7,4
USA (S&P 500 NR EUR) 21,3 13,4 16,2
Keh. maat (MSCI EM NR EUR) -7,7 -2,5 14,5

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja