Muualla Suomea halvemmat isot yhtiöt

Morningstarin analyysi kertoo millä sektoreilla ja missä maissa pörssiyhtiöt ovat halvimpia, missä kalleimpia.

Facebook Twitter LinkedIn

Osakeijoittajat kansallisuudesta riippumatta seuraavat yleensä lähinnä kotimarkkinaansa. Se, mikä omassa maassa näyttää halvalta, saa leiman "halpa". Mutta entä jos Suomen pörssi yleisesti ottaen onkin kallis, onko silloinkin mielekästä juhlia yhtiön "alhaista" arvostusta?

Meistä sijoittajan on mielekästä huomioida laajempi osakemarkkinoiden kehitys ja arvostustaso, vaikka keskittäisikin panostuksensa kotimarkkinaansa. Siksi olemme tehneet analyysin Euroopan suurimpien yhtiöiden indeksin Stoxx Europe 600:n osakkeista sektorien ja kotimaan perusteella. Millä sektorilla ja missä maissa osakkeet ovat yleisesti ottaen halvimpia, missä kalleimpia?

Kunkin yhtiön kurssia on verrattu siihen arvoon, jonka yhtiö saa Morningstarin kvantitatiivisessa osakeanalyysissä. Se jäljittelee Morningstarin osakeanalyytikkojen päättelyä eli kertoo, millaisen käyvän arvon kukin yhtiö saisi, jos se olisi Morningstarin analyytikoiden seurannassa. Taustalla oleva Morningstarin yritysanalyysi perustuu yhtiöiden käyvän arvon mittaamiseen pitkällä aikavälillä mm. diskontatun kassavirta-analyysin avulla. Olemme aiemmin kertoneet tällä sivustolla, millaisia arvostuksia analyysi on näyttänyt suomalaisille osakkeille.

Nyt käsillä olevassa analyysissä on mukana 582 eurooppalaista yritystä indeksin 600 nimestä. Indeksissä on 19 suomalaista yhtiötä. Arvostukset on otettu tietokannastamme 13. syyskuuta.

Suomi kalleimmasta päästä
Euroopan osakkeiden yleinen arvostustaso on siedettävä. Indeksin osakekurssit ovat keskimäärin yhden prosentin yli yhtiöiden käyvän arvon. (Käypä arvo on yritysanalyysin kertoma arvo yhtiön liiketoiminnalle ja omaisuudelle.)

Maista Suomi kuuluu kaikkein eniten yliarvostettuihin, vain Kreikassa suuret yhtiöt ovat kalliimpia. Muista Pohjoismaista myös Ruotsissa ja Tanskassa hinnat ovat nousseet yliarvostetun puolelle, mutta Norjassa ollaan hitusen käyvän arvon alapuolella.

 

Teknologia kallein sektori
Selkeästi yliarvostetuimmat yhtiöt ovat keskimäärin teknologiasektorilla, jossa keskimääräinen yhtiö on toistakymmentä prosenttia kalliimpi kuin kvantitatiivinen analyysimme mukainen käypä arvo.

Halvimpia osakkeet ovat energiasektorilla (91 % käyvästä arvosta) ja perusmateriaaleissa (94 %), mutta eivät nämä luvut mistään huikeasta alennusmyynnistä kerro.

Kasvu on jo hinnoissaan
Kolmantena näkökulmana arvostuksiin olemme jakaneet yhtiöt Morningstarin Style Boxinb eli tyylikartan ruutuihin. Yhdeksänkulmaisessa esityksessä vasemmalla ovat arvoyhtiöt, oikealla kasvuyhtiöt ja keskellä ne, jotka eivät selkeästi määrity kumpaankaan laitaan. Ylärivillä ovat suuret yhtiöt, keskellä mid capit ja alarivillä pienet yhtiöt, joita tähän analyysiin ei indeksin koostumuksen vuoksi tule.

Arvostukset näyttävät olevan maltillisimpia suurissa arvo- ja sekatyylin yhtiöissä. Sen sijaan keskisuurten yhtiöiden kurssit ovat jo nousseet yli yhtiöiden käyvän arvon. Mutta erityisen voimakkaita yliarvostuksia on kaiken kokoisissa kasvuyhtiöissä, joiden kurssit ovat nousseet, kun toiveet Euroopan talouden kasvusta ovat vihdoin vahvistuneet tänä kesänä.

Artikkelissa korjattu 24.9 suomalaisten yhtiöiden määrä. Oikea määrä on 19.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja