Nokia ei olisi onnistunut omillaan

Morningstarin analyytikon mielestä puhelimista saatu hinta on hyvä, sillä yksin Nokia ei olisi saanut Windows-puhelimista arvoa irti.

Brian Colello, CPA 04.09.2013
Facebook Twitter LinkedIn

Tämä on tiivistelmä Morningstarin Nokia-analyytikon Brian Colellon raportista syyskuun 3. päivältä sen jälkeen kun Microsoft (MSFT) oli ilmoittanut ostavansa Nokian (NOK1V) matkaviestinliiketoiminnan.

Nostamme luultavimmin arviotamme Nokian käyvästä arvosta 5,5 dollariin eli 4,25 euroon sen seurauksena, että Microsoft on ilmoittanut ostavansa Nokian matkapuhelinliiketoiminnan eli Devices and Services -yksikön. Kauppaan kuuluvat sekä äly- että peruspuhelimet.

Microsoft maksaa puhelinyksiköstä 3,79 miljardia euroa sekä lisäksi 1,65 miljardia euroa patenttilisensseistä. Pidämme kauppaa erinomaisena uutisena Nokialle ja sen osakkeenomistajille siihen nähden, että meidän arviomme mukaan yhtiön matkapuhelinliiketoiminnalla ei ollut mitään taloudellista arvoa. Perustimme näkemyksemme mm. matkapuhelinyksikön viimeaikaisiin raskaisiin tappioihin sekä arvioomme, jonka mukaan Nokian matkaviesytinyksikkö ei olisi yltänyt nollatulosta kummempaan edes pitkällä tähtäimellä.

Meistä Nokian matkaviestinyksikkö oli strategisesti tilanteessa, jossa se ei voinut voittaa. Sillä ei ollut hallussaan arvokasta käyttöjärjestelmää, sovelluskauppaa tai muuta sisältöä, joka olisi taannut Nokialle korkeamman osuuden älypuhelimien luomasta arvosta. Pidämme siksi Microsoft-kauppaa parhaana tapana poistua matkapuhelinten liiketoiminnasta emmekä usko, että yksiköstä tulee muita tarjouksia. Uskomme myös viranomaisten hyväksyvän kaupan.

Yksikön myynti kasvattaa merkittävästi Nokian tulosta. Yhtiö ennakoi kirjaavansa 3,2 miljardin euron voiton, kun kauppa saadaan päätökseen vuoden 2014 avausneljänneksellä. Nokialla on myös optio saada 1,5 miljardia rahoitusta Microsoftilta ja uskomme yhtiön käyttävän tilaisuuden maksaakseen erääntyviä velkojaan.

Kaupan hyväksymisen jälkeen Nokia olisi pienempi mutta terveempi ja tuottoisampi yhtiö kuin nyt. Sen fokus olisi verkkoliiketoiminnassa, paikannuspalveluissa ja langattoman verkon teknologien patenttilisensseissä.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Microsoft Corp436,96 USD-1,48Rating
Nokia Oyj3,40 EUR-4,97Rating

Tietoja kirjoittajasta

Brian Colello, CPA  on Morningstarin seniorianalyytikko osaketiimissä.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja