Rahastoissa Nokia suurin omistus

Monien rahastojen salkussa Nokia on ollut korkealla painolla juuri ostotarjouksen varalta.

Facebook Twitter LinkedIn

Nokia (NOK1V) on ollut jo pidemmän aikaa vaihteleva osanen suomalaisten rahastojen salkussa. Yhtiön kultakaudella Nokia oli liki rahastossa kuin rahastossa lähes täydellä sääntöjen sallimalla kymmenen prosentin painolla, mutta viime vuosina osa rahastoista on välttänyt sitä täysin. Osa taas on vaihdellut rajusti positiotaan Nokiassa edes takaisin.

Syinä vaihtelun kasvuun ovat olleet hinnan voimakas sahaaminen ja sen taustalla oleva yhtiön tulevaisuuden arvaamattomuus.

Kerroimme kesällä 2012 Ylelle tekemässämme selvityksessä, että Suomi-rahastot olivat kääntäneet Nokialle selkänsä ja mediaanirahastolla eli enää kolme prosenttia Nokiassa. Sittemmin osa rahastosta on lisännyt panoksiaan Nokiassa.

Morningstarin rahastoyhtiöiltä keräämän datan perusteella keskimääräisellä Suomi-rahastolla oli heinäkuun lopussa 6,75 prosenttia varoistaan Nokiassa. Se oli siten keskivertorahaston suurin sijoitus ennen Konetta.

Mikäli heinäkuun lopun omistukset olisivat olleet voimassa myös 3. syyskuuta Microsoftin ostaessa Nokian puhelinliiketoiminnan, suurimmat hyötyjät olisivat olleet Seligson & Co:n indeksirahastot Suomi-indeksirahasto ja Suomi-ETF joilla oli 11,6 prosenttia varoistaan Nokiassa molemmilla heinäkuun lopussa.

Aktiivisesti hoidetuista rahastoista Nokiaa on ollut runsaasti (heinäkuun tilanteen perusteella) OP-Focus ja OP-Delta -rahastoilla, joilla oli Nokiassa varoista 9,4 ja 8,6 prosenttia heinäkuun lopussa. Yli 8 prosentin panokset olivat heinäkuussa myös FIM Fennolla, Säästöpankki Kotimaalla, Finlandia Suomella, Danske Invest Suomi Yhteisöosakkeella ja Suomi Osakkeella sekä kesäkuun lopussa Fourton Fokus Suomella.

Tulee kuitenkin muistaa, että nämä luvut eivät kerro, mitä salkuissa oli 3. syyskuuta Nokian ilmoittaessa kaupoistaan. Lisäksi tulee muistaa, että vaikka Nokiasta monet rahastot saivatkin nyt melkoisen lisätuoton yhdessä päivässä, on Nokia myös aiheuttanut rahastoihin paljon heiluntaa ja kun yhtiön bisnesriski on ollut korkea myös riskiä siitä, että osakkeiden arvo olisi voinut romahtaa tuntuvasti.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Danske Invest Suomi Osake K0,77 EUR-0,92Rating
Nokia Oyj3,42 EUR0,90Rating
Seligson & Co OMX Helsinki 2565,30 EUR-0,12Rating
Seligson & Co Suomi Indeksirahasto A11,13 EUR-1,68Rating
S-Pankki Fenno Osake A377,89 EUR-0,67Rating
Säästöpankki Kotimaa B331,34 EUR-0,80Rating

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja