Peruspuhelimissa Nokialla tiukka paikka

Morningstarin analyytikko: halpapuhelinten myynnin raju lasku saattaa edellyttää rajuja korjaustoimia.

Brian Colello, CPA 22.07.2013
Facebook Twitter LinkedIn

Tämä on Morningstarin analyytiko Brian Colellon näkemys Nokiasta yhtiön toisen neljänneksen tulosjulkistuksen jälkeen..

Nokian (NOK1V) toisen neljänneksen tulostiedote oli huolestuttava, vaikka sisälsikin muutamia valonpilkahduksia. Pidämme Nokia Siemens Networksin ostoa hyvänä uutisena, mutta sen vastapainoksi peruspuhelinten myynti on heikentynyt voimakkaasti ja Windows Lumia -puhelinten menekki on edelleen vähäistä. Pidämme ennallaan näkemyksemme Nokian osakkeen käyvästä arvosta. Emme edelleenkään näe, että yhtiöllä olisi kilpailuetua.

Nokia lisäsi toisella neljänneksellä Lumioiden myyntiä. Älypuhelimia meni kaupaksi 7,4 miljoonaa edellisen neljänneksen 5,6 miljoonan kappaleen sijaan. Lumioiden keskihinta putosi kuitenkin 14 prosenttia 157 euroon, mikä nollasi kasvaneen kappalemäärän tuoman parannuksen liikevaihdossa. Uskomme edelleen, että Lumioiden parhaat apajat ovat matala- ja keskihintaisissa malleissa. Odotamme Lumioiden myynnin lisääntyvän lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, mutta emme usko Nokian saavan niistä kovaa hintaa, mikä vähentää liikevaihdon nousupotentiaalia. Samaan aikaan Nokian halpapuhelinten puolella myynti on pudonnut hälyttävää tahtia. Kehittyvien maiden kuluttajat hankkivat Nokian halpapuhelinten sijaan halpoja Android-älypuhelimia. Vuoden takaisesta kvartaalista pudotusta tuli Nokialle 27 prosenttia 53,7 miljoonalla myydyllä laitteella.

Nokia Siemens Networksista saatu liikevaihto oli 11 prosenttia viime vuotta alhaisempi kun mukaan ei lasketa myytyjä liiketoimia. Vuoden ensimmäisestä neljänneksestä pudotusta tuli prosentin verran. Oikaistu operationaalinen tulos nousi kuitenkin 12 prosenttia, mitä on rohkaisevaa. Odotamme hyviä myyntilukuja loppuvuonna erityisesti sen vuoksi, että China Mobile aloittaa valtavan 4G TD-LTE -tyypin verkon rakentamisen. Vaikka myynti ei kasvaisikaan aiemmasta, meistä Nokian maksama 1,7 miljardia euroa Siemensin 50 prosentin osuudesta oli vähän. Valitettavasti NSN-kauppa on kuitenkin ainoita positiivisia uutisia Nokiassa tällä hetkellä. Meistä yhtiön arvo koostuu tällä hetkellä vain yhtiön käteisestä, patenttien arvosta ja NSN:stä.

Nokian puhelinten (Windows ja Symbian) myynti Kiinassa laski 48 prosenttia vuoden takaisesta. Kehittyville tarkoitettuja kosketusnäytöllisiä Asha-puhelimia myytiin vain 4,3 miljoonaa, missä oli pudotusta ensimmäisen neljänneksen viiteen miljoonaan. Nokian puhelinbisnes pääsi vain nollatulokseen, mikä on aivan toista kuin yhtiön parhaina päivinä. Olemme ennakoineet jo pitkään, että Nokian peruspuhelinbisnes kutistuu ajan myötä. Uskoimme siitä saatavan silti vielä jonkin verran kassavirtaa. Vaikka Asha-puhelimet saattavatkin tuoda potkua peruspuhelinbisnekseen, segmentin myynnin raju lasku viime neljänneksinä viittaa siihen, että Nokian täytyy mahdollisesti ryhtyä rajumpiin toimiin tällä liiketoiminta-alueella jo pian.

 

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Brian Colello, CPA  on Morningstarin seniorianalyytikko osaketiimissä.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja