Hyvä sijoittaja ymmärtää heikkoutensa

Morningstar on koonnut sarjan artikkeleita ja videoita sijoittajien tyypillisistä virheistä ja neuvoo miten ylittää ne.

Facebook Twitter LinkedIn

Moni luulee sijoittamista aloittaessaan, ettei osaa mitään. Siinä vaiheessa on tapana kainostella ja todeta tekevänsä päätöksiä ”tunteella” tai ”vailla sen suurempaa tietoa”. Kun kokemusta, teoreettista tietoa ja kenties onnistumiakin on ehtinyt kerääntyä, käsitys itsestä on kääntynyt päälaelleen. Sijoittaja ajattelee pystyvänsä rationaaliseen toimintaan, tekemään päätöksiä tiedon eikä tunteen varassa.

Tosiasiassa myös moni kokenut ja ammattimainenkin sijoittaja on inhimillisten piirteiden vanki. Niistä tyypillisimpiä on liiallinen itsevarmuus. Autoteillä tiedetään olevan selvästi yliedustutteina itseään keskimääräistä parempana pitäviä kuskeja, ja vastaava asetelma toistuu sijoitusmarkkinoilla.

Sijoittajan menestykselle olennaista on ymmärtää tyypillisiä inhimillisiä heikkouksia ja kyetä minimoida niiden vaikutusta omaan toimintaansa. Se vaatii työtä ja yritystä, sillä epäedulliset piirteet ovat meissä syvällä, aivojemme tiedostamattomissa tavoissa toimia. Näin haasteen tiivistää rahoituspsykologi Brad Klontz todennut Morningstarin haastattelussa: ”Aivomme auttavat meitä erinomaisesti selviämään hengissä arvaamattomassa ja vaarallisessa maailmassa. Kun kohtaamme haasteen, vaistomme ottavat vallan. Ne ohjaavat meidät joko taistelemaan tai pakenemaan. Kun kyse on eloonjäämisen taistelusta, aivomme ovat meille suureksi avuksi. Mutta sijoittamisessa eläimelliset vaistomme johtavat täysin vääränlaiseen käyttäytymiseen.”

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Lukeaksesi artikkelin liity Morningstarin perustason jäseneksi.

Rekisteröidy ilmaiseksi
AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Evästeet