Kuinka huijata itsesi säästämään enemmän

Vähennä kulutusta helpommin näillä psykologisilla tempuilla

26.04.2021
Facebook Twitter LinkedIn

Woman blowing confetti from hands

Parhaat yllätykset johtuvat usein jonkun asian unohtamisesta. Tiedäthän sen tunteen kun löydät yllättäen käteistä housujen tai takin taskusta? Voit tuntea saman innostuksen säännöllisesti tekemällä elämässäsi muutaman muutoksen, jotka rakentavat "piilotettuja" pesämunia ja helpottavat säästämistä. Voit aloittaa psyykkisesti "sivuuttamalla" osan rahoistasi. 

Luota automaatioon

“Paras tapa huijata itseään säästämään on automaatio. Toisin sanoen laittamalla automaattisen maksusiirron palkasta säästötilille,” sanoo Samantha Lamas, käyttäytymistutkija Morningstarilla. ”Seuraava askel on säästettävän summan automaattinen korotus tietyn päivämäärän jälkeen tai kun saat esimerkiksi palkankorotuksen. Automaatio on erittäin tehokas tapa, sillä se ei vaadi meiltä säästämisen ajattelua. Kaikki tapahtuu poissa silmistä, poissa mielestä.”

Säästämisen automaatio voi olla niinkin helppoa kuin säännöllisen automaattisen noston asettaminen pari päivää palkkapäiväsi jälkeen. Voit myös hyödyntää tietotekniikkaa menojen suunnittelussa ja budjetoinnissa.

Jotkut pankit tai applikaatiot (esim. Nordean ePossu tai OP:n Säästölipas) pyöristävät automaattisesti ostoksesi lähimpään euroon ja siirtävät ylimääräisen summan säästöön. Monet applikaatiot auttavat myös perustason taloudellisessa suunnittelussa.

Helppoja tapoja on vaikea kitkeä

On helppoa siirtää osa taloudellisista velvollisuuksista roboteille, mutta itsensä huijaaminen jo muutamalla pienellä ja yksinkertaisella säännöllä voi olla oikotie terveellisempään käyttäytymiseen rahan suhteen.

Lamas suosittelee tekemään säästämisestä tavan. ”Se voi alkaa noudattamalla säästämiselle yksinkertaista nyrkkisääntöä, joka sopii sinulle. Tärkeintä on löytää sääntö, jota pystyt noudattamaan ja joka auttaa sinua saavuttamaan taloudelliset tavoitteesi. Meidän tutkimuksemme käy läpi osan lukuisista säästämisen säännöistä.”

Nyrkkisäännöt ovat loistavia yksinkertaisuudessaan. ”Mitä helpompaa ihmiselle on tehdä näitä päätöksiä, sitä varakkaampia he olivat,” Lamas selvitti tutkimuksessaan. Lamas sai selville, että säännöt kuten ”säästä vähintään 10-30% tuloista kuukaudessa” korreloivat taloudellisen hyvinvoinnin kanssa. Johdonmukaisuus on kuitenkin tärkeää, joten säästäminen kannattaa naamioida tavaksi.

Löydä fokuksesi

Kun löydät säännön, joka sopii sinulle, ala rakentamaan siitä tapaa, sanoo Lamas. ”Ensin, löydä oma muistutuspäiväsi. Se voi olla esimerkiksi viikonpäivä (kuten joka maanantai täytyy tehdä X), kuukauden alku tai  palkkapäivä. Sen täytyy olla toistuva ja sinulle helppo muistaa, jotta voit noudattaa sääntöäsi. Kun tämä prosessi on aloitettu, jatka sitä! Säännön toistaminen on tärkeää, jotta siitä tulee tapa. Yritä myös antaa itsellesi palkkioita ja kannustimia säännön noudattamisesta. Kannattaa pitää palkkiot yksinkertaisina ja edullisina, kuten erikoiskahvi tai tunti lempikirjasi kanssa.

Temput muuttuvat ajan myötä

Ajan myötä itsellesi antamat palkkiot täytyy päivittää mieltymyksiesi mukaan. Säästämisen nyrkkisääntöjäkin kannattaa päivittää kun taloudellinen tilanteesi muuttuu, erityisesti jos tulosi nousevat. ”Raha kasvattaa volyymiä kaikessa” sanoo Sarah Newcomb, Ph.D, käyttäytymisekonomisti Morningstarilla. ”Yllättäen saat enemmän palkkaa kuin koskaan ennen, etkä oikein tiedä mitä tehdä. Sinulla on enemmän tapoja joko tehdä mahtavia asioita tai joutua pulaan.”

Koeta välttää psykologisia loukkuja, jotka vaikuttavat menoihin säästöyhtälössä. Newcomb kuvaa yhtä loukkua, joka tapahtuu siirryttäessä yliopistosta työelämään. ”Jos kulutat kaiken ylimääräisen rahasi yliopistossa tietyllä tavalla, valmistuessasi uusi työpaikka ei välttämättä muuta tapaasi käyttää rahaa. Sinulla on vain enemmän rahaa, jota käyttää samalla tavalla.”

Nyrkkisääntö tässä tilanteessa voi olla epäsuorasti itsesi huijaaminen arvioimalla mitä sinun oikeasti tarvitsee kuluttaa. ”Ihmiset eivät käy ravintolassa syömässä koska he tarvitsevat ruokaa,” sanoo Newcomb. ”He tekevät niin viettääkseen aikaa ystävien kanssa tai kokeakseen jotain uutta. Ravintolassa käymisellä vastataan sosiaalisuuden ja mukavuuden tarpeisiin.” Tämän esimerkin mukaan voit arvioida voiko tarpeisiin vastata jollain muulla, edullisemmalla tavalla.

Kun huijaat itseäsi säästääksesi enemmän, muista myös pitää silmällä edistymistäsi, Lamas lisää. ”Tietämällä kuinka pitkälle olemme päässeet pysymme motivoituneina ja rehellisinä!”

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja