Arvosta ei pääse pakoon Helsingissä

Helsingin pörssissä vain muutama kasvuyhtiö, arvoyhtiöt hallitsevat indeksiä.

Facebook Twitter LinkedIn

Kuten olemme aiemminkin kirjoittaneet, Helsingin pörssi on haastava sijoittajalle, joka haluaa joko sijoittaa tietyllä tyylillä tai toisaalta hajauttaa erilaisten tyylien välillä.

Helsingissä kun on käytännössä tarjolla vain yhtä tyyliä: arvo-osakkeita. Oheisessa taulukossa on laskettu Helsingin pörssin yhtiöiden viimeisimpien markkina-arvolukujen perusteella, miten pörssin pääoma jakautuu eri Morningstarin style boxin osiin.

Peräti 50 prosenttia pääomasta sijoittuu yhteen, suurten arvoyhtiöiden koloon. Tästä merkittävä paino on Nordealla ja TeliaSoneralla, jotka on otettu tarkasteluun täydestä markkina-arvostaan (n. 35 ja 22 miljardia noin 187 miljardin kokonaispotista). Ne pois jättäen on suurissa arvoyhtiöissä (Fortum, Nokia, UPM-Kymmene ja Wärtsilä) 27 prosenttia.

Lisäksi yhdeksän prosenttia pörssipääomasta on keskisuurissa arvoyhtiöissä ja seitsemän prosenttia pienissä arvoyhtiöissä. Näin arvo-osakkeiden paino yhteensä 66 prosenttia eli kaksi kolmannesta.

Morningstar style box tyyli % kotimaisesta pörssipääomasta
Suuri-arvo 50 %
Suuri-seka 9 %
Suuri-kasvu 8 %
Keski-arvo 9 %
Keski-seka 11 %
Keski-kasvu 1 %
Pieni-arvo 7 %
Pieni-seka 4 %
Pieni-kasvu 2 %

 

 

 

Kasvuyhtiöt: Kone ja Outotec
Pörssissä on vain muutamia yhtiöitä, jotka täyttävät Morningstarin metodologian mukaiset kasvuyhtiön tunnusmerkit. Suuria kasvuyhtiöitä on Helsingissä tällä hetkellä vain yksi, Kone. Sen osakkeen arvostus on selvästi keskimääräistä korkeampi, P/E-luvultaan 26 eli sijoittajat ovat valmiita maksamaan osakkeesta 26 kertaa viimeisimmän vuoden tuloksen verran. Keskisuurista yhtiöistä Outotec kuuluu Morningstarin määritelmän mukaisiin kasvuyhtiöihin.

Kannattaa huomata, että Morningstarilla jaottelu arvo-, seka- ja kasvuosakkeisiin perustuu eurooppalaiseen vertailuun. Morningstar jakaa pörssiyhtiöt koko Euroopan tasolla kolmeen arvo-, seka- ja kasvutyylien välillä kunkin kuukauden päätöslukujen perusteella. Emme käytä vain P/E- tai P/B-lukuja vaan kymmentä indikaattoria, jotka on lueteltu alla.

Kysymys Suomen arvopainotuksessa ei siis ole siitä, että pörssit olisivat ylipäänsä Euroopassa alhaisesti arvostettuja vaan myös Euroopasta löytyy runsaasti kasvuyhtiöitä.

Miksi miettiä tyyliä?
Tyylien välillä on riski- ja tuottoeroja. Sijoittajan olisi hyvä olla tietoinen siitä, millä tyylillä hän sijoittaa. Suomalaiselle sijoittajalle voisi olla mielekästä hajauttaa varoja myös muun tyylisiin kuin arvo-osakkeisiin, sillä jos arvotyyli menestyy huonosti, on Helsingin pörssillä luultavasti erityisen vaikeaa. Lue tästä artikkelista lisää tyylisijoittamisesta.

Morningstarin käyttämät arvo-mittarit: Osakkeen hinnan ja ennustettujen voittojen suhde; hinta/kirjanpitoarvo (P/B), hinta/myynti (P/S), hinta/kassavirta (P/CF) sekä osinkotuotto.

Kasvumittarit: Pitkän ajan tulevien voittojen kasvuvauhti; historiallinen voittojen kasvuvauhti; myynnin kasvuvauhti; kasvuvirran kasvuvauhti; tasearvon kasvuvauhti.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Fortum Oyj14,64 EUR0,52
KONE Oyj Class B50,38 EUR-1,49
Metso Outotec Corp11,35 EUR-0,87
Nokia Oyj3,60 EUR0,28
Telia Company AB2,32 EUR1,89
UPM-Kymmene Oyj35,10 EUR0,98
Wartsila Corp18,84 EUR0,24

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja