Nokiasta tullut extreme-arvo-osake

Morningstarin tyylikartta kertoo yhtiön arvostuksen heijastelevan olemattomia kasvutoiveita.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstarin Style Box, tyylikartta, suhteuttaa osakkeet ja rahastot toisiinsa. Osakkeiden osalta pystyakseli kertoo, missä kokoluokassa yhtiö on Euroopan mittakaavassa. Sijainti vaaka-akselilla heijastaa miten pitkälti yhtiöllä on "arvo"-ominaisuuksia ja miten paljon "kasvu"-ominaisuuksia.

Morningstarin tapa hahmottaa arvo- ja kasvuominaisuuksia on dynaaminen. Emme käytä ennalta määrättyjä rajoja vaan yhtiöt suhteutetaan toisiinsa. Näin esimerkiksi markkina-arvojen painuminen hyvin alas ei siirrä kaikkia yhtiöitä "arvoyhtiöiksi", joille on tyypillistä matala arvostus (P/E ja P/B).

Mitä arvo ja kasvu ovat? Klassiset arvo-yhtiöt ovat hitaasti kasvavia, korkeaa osinkoa maksavia yhtiöitä, joiden tasearvo on korkea suhteessa osakkeen hintaan (P/B-luku on matala). Kasvuyhtiöille taas on merkillistä odotus tuloskasvusta, joka kohottaa yhtiön arvoa sijoittajien silmissä.

Kuten olemme tässä aiemmassa artikkelissa kertoneet, Suomessa pörssissä on vahva arvopainotus. Niin on edelleen: viimeisimmän Style Boxin perusteella vain Kone kuuluu kymmenestä suurimmasta yhtiöstä kasvuyhtiöihin.

Suomalaiset 10 suurinta osaketta Style Box 5/2012

Lähde: Morningstar Direct, toukokuun päätösluvut 2012

Mutta viimeisin kartoitus antaa myös karun kuvan Nokian tilanteesta: yhtiö on äärimmäisessä vasemmassa laidassa, siis yksi "syvistä" arvoyhtiöistä, jollaisia ovat tavallisesti esimerkiksi vähäisen kasvun julkishyödykkeitä tuottavat yhtiöt tai paikalleen jymähtäneet kaupan alan yhtiöt. Sijainti arvolaidassa kertoo, että markkinat hinnoittelevat Nokian kasvumahdollisuudet olemattomiksi. Se heijastaa myös heikkoja historiallisia ja ennustettuja liiketoiminnan ja tuloksen kasvulukuja.

Miten Morningstar määrittää osakkeen tyylin?
Morningstar käyttää kymmentä mittaria määrittääkseen osakkeen tyylin. Viisi mittareista kuvaa osakkeen arvosuuntautuneisuutta, viisi kasvutyylisyyttä. Kunkin osakkeen tyyli määritetään näiden kymmenen tekijän summana:

Arvo-mittarit: Osakkeen hinnan ja ennustettujen voittojen suhde; hinta/kirjanpitoarvo (P/B), hinta/myynti (P/S), hinta/kassavirta (P/CF) sekä osinkotuotto.

Kasvumittarit: Pitkän ajan tulevien voittojen kasvuvauhti; historiallinen voittojen kasvuvauhti; myynnin kasvuvauhti; kasvuvirran kasvuvauhti; tasearvon kasvuvauhti.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja