Ensimmäiset sijoitukset salkkuun

Osa 2: Näin talletat tekemäsi osake-, rahasto-, etf- ja vakuutussijoitukset Salkku-työkalussa Morningstar.fi-palvelussa.

Facebook Twitter LinkedIn

Kerroimme sarjamme ensimmäisessä osassa, millaisia salkkuja Morningstar.fi-palveluun voi luoda. Nyt teemme ensimmäiset talletukset ja katsomme, millä eri tavoilla salkkua voi muokata Morningstar.fi:ssä. Salkku-palvelu on ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymisen.

Luomme malliksi salkun "Kokosalkku", johon kirjaamme neljä kuvitteellista aiemmin tehtyä sijoitusta; sijoitukset ovat tässä vain esimerkkejä, eivät minkäänlaisia sijoitusvinkkejä:

  • 200 Nokian osaketta, hankittu 2.1.2012
  • 1 000 euron sijoitus Skagen Global -rahastoon 1.2.2012
  • 50 osuuden hankinta Seligson & Co OMX Helsinki 25 -etf-rahastoon 1.3.2012
  • 1 000 euron sijoitus Alexandria Cautious Manager Fund -vakuutussalkkuun 2.4.2012

Kokosalkku

 

 

 

 

Alkuasetukset salkullemme sisältävät vertailuindeksin valinnan, josta kerroimme jo ensimmäisessä osassa. Otamme vertailuindeksiksi "Euro Moderate Balanced" eli maltillista riskiä ottavat yhdistelmärahastot.

Käteinen valinnainen
Kun avaamme salkun, saamme näkymän, jossa salkkuun on talletettu 1000 euroa käteistä. Salkkutyökalussa voi pitää mukana käteisriviä, mutta voimme myös toimia ilman sitä: painetaan ruutua "Käteinen" tekstin vieressä, sitten "Poista" ja hyväksytään muutos. Näin rivistömme on tyhjä.

1. sijoitus: 200 Nokiaa
Sitten teemme ensimmäisen merkinnän, 200 Nokian osaketta. Voimme tehdä sen joko 20-riviselle "Sijoitukset"-osiolle tai sen alle kohtaan "Lisää tapahtuma tähän salkkuun".

Kun ryhdyt kirjoittamaan riville sijoituskohteen nimeä, palvelu antaa automaattisesti sinulle vaihtoehtoja tietokannastamme. Voit myös etsiä sijoituskohdetta luuppia painamalla. Voit käyttää etsinnässä mm. ISIN-koodia eli jokaisella arvopaperilla olevaa yksilöllistä tunnusta, joka löytyy kaikkien sijoituskohteiden sivustolta Morningstari.fi:stä.

Kokosalkku Nokia

 

 

 

 

 

 

 

 

Valitaan Nokia NOK1V Helsingin pörssistä (XHEL). Kysymyksessä on "Osta"-suoritus. Päivämäärän voimme valita kalenterin avulla. Valuutta on EUR.

Hinnan kohdalle merkitsemme osakkeista maksetun kappalehinnan. Mikäli sitä ei ole tiedossa, järjestelmä antaa hankintahinnaksi päivän päätöshinnan. Lisäksi kirjaamme välityspalkkion euroina, Tämän luvun löydät pörssivälittäjäsi antamista tiedoista. Kirjaamme ostohinnaksi 3,85 euroa osakkeelta ja välityspalkkioksi 10 euroa. Palvelu huomioi välityspalkkiot salkun tuotossa. Siksi ne kannattaa merkitä. Käytä luvuissa desimaalierottimena pilkkua, ei pistettä.

Nokia rivi

 

 

Mikäli olet täyttänyt yhden 20 rivistä osiossa "Sijoitukset", voit täyttää vielä muita sijoituksia ja sen jälkeen painaa "Tallenna" ,tai tallettaa jo nyt. Ilman tallentamista tähän osioon tehdyt muutokset eivät jää järjestelmän muistiin. Mikäli olet syöttänyt sijoituksen kohdasta "Lisää tapahtuma tähän salkkuun" -kohdasta, painike "Lisää" tuo kunkin sijoituksen salkkkuun.

2. sijoitus: Etf
Etf-rahaston merkintä noudattelee osakkeiden merkintää. 1.3.2012 teimme esimerkkikauppamme Seligson & Co -etf-rahastolla kurssiin 22,50. Välityspalkkio on 9 euroa.

3. rahastokaupat
Rahastojen hinnat eivät muutu päivän mittaan vaan rahastoyhtiö laskee niille yhden arvon päivän päätteeksi. Sen vuoksi rahastokaupoissa olennaista on täyttää osuuksien määrä. Järjestelmä noutaa päivän hinnan.

Saimme 1.3.2012 Skagen Global -rahastoa 1000 eurolla 9,1076 osuutta. Välityspalkkioon vertautuvaa merkintäpalkkiota kaupassamme meni prosenttia eli 10 euroa. Merkitsemme sen välityspalkkiokenttään.

Viimeisenä kauppana merkitsemme Alexandria Cautious Manager -rahastoa tuhannella eurolla. Huomioimme tässä yhden prosentin merkintäpalkkion mutta ei muita mahdollisia vakuutukseen liittyviä kuluja (kyseessä on vakuutusrahastosalkku). Saamme n. 19,57 osuutta rahastosta.

Lopputulos: neljä riviä
Tallentuneessa rivistössä ovat kaikki sijoituksemme. Siitä voimme mm. tarkistaa, että tiedot ovat oikeat. Erityisesti kannattaa varmistua että kaupan kokonaissumma oikeassa sarakkeessa vastaa sitä mitä olemme maksaneet kustakin tekemästämme kaupasta. Mikäli merkintä- l. välityspalkkiota ei ole huomioitu, ovat sijoitussummat liian pieniä todelliseen kokonaishankintasummaan nähden. Voimme tehdä riveihin tarvittaessa korjauksia (myös myöhemmin) ja tallentaa.

Kokosalkku 4 riviä

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja