Osakkeiden välttäminen kostautunut

Amerikkalaiset ovat menettäneet 200 miljardin arvonnousun vetäessään rahojaan pois osakkeista, Bloomberg-uutistoimisto laskee.

Facebook Twitter LinkedIn

Vuoden 2008 finanssikriisi on pelottanut jopa kovina osakesijoittajina tunnetut amerikkalaiset vähentämään pörssisijoituksiaan. Yhdysvaltain pörssikurssit ovat kuitenkin nousseet vahvasti, ja niinpä amerikkalaiset kotitaloudet ovat jääneet paitsi jopa 200 miljardin dollarin tuotoista, laskee Bloomberg-uutistoimisto.

Laskelmat perustuvat osin Morningstarin dataan.

Vuodesta 2009 jatkunut pörssinousu poikkeaa kaikista edeltävistä nousuista viimeiseen 20 vuoteen siinä, että amerikkalaiset vähentävät osakepainoaan kurssien noustessa. Nyt myydään kohoaviin kursseihin.

Taustalla on paljon psykologiaa. Vuoden 2008 finanssikriisi tuli psykologisesti vaikeaan aikaan, jolloin moni suurten ikäluokkien edustaja oli juuri siirtymässä eläkkeelle, tai ainakin unelmoimassa siitä. Kun pörssikurssit yhtäkkiä romahtivat, levisi pelko siitä, että kovalla työllä kerätyt eläkesäästöt sulavat kokonaan ja eläkesäästäjät siirtyivät puolustavalla kannalle sen sijaan että yrittäisivät maksimoida tuottonsa.

Vaikka kurssit nousivat vahvasti 2009, rahavirta on suuntautunut viime vuodet edelleen vahvasti korkorahastoihin osakereahastojen sijaan. Sijoittajien riskinottohalukkuus on vähentynyt.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja