Näin löydät rahastosuosikkimme

Rahasto saa analyytikoiltamme ”mitalin”, jos uskomme sen lyövän kilpailijansa tai vertailuindeksinsä pitkällä tähtäimellä riskikorjatusti.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstarin analyytikot antavat valituille sijoitusrahastoille arvosanoja sen mukaan miten hyvin rahasto pärjää nähdäksemme pitkällä aikavälillä verrattuna kilpailijoihinsa ja/tai mielekkääseen vertailuindeksiin riskikorjatusti mitattuna. Euroopassa ja Aasiassa yli 1100 sijoitusrahastolle on annettu analyytikkoarvosana, joiden tukena on Morningstarin sanallinen analyysi.

Näistä rahastoista monet ovat sijoittajien saatavilla myös Suomessa, ja arvioiden tiivistelmät ovat nähtävissä verkkopalvelussamme.

Mikä ero ”tähtiin”?
Morningstarin analyytikkoarviot perustuvat analyytikkojemme perinpohjaiseen selvitystyöhön. Niissä katse on suunnattu eteenpäin. Rahastolla voi olla mennyt viime aikoina heikosti, mutta mikäli on edellytyksiä uskoa, että menestys on jatkossa keskivertoa selvästi parempaa, rahasto voi saada analyytikoilta edelleen korkean arvosanan.

Analyytikkoarvio on erillinen Morningstar ratingista eli ”tähdistä”, jotka kuvaavat rahaston mennyttä riski/tuotto-suhdetta. Arviot kuitenkin tukevat toisiaan. Tähdet kertovat, miten rahasto on onnistunut tähän asti toteuttamaan sijoitusprosessiaan. Analyytikkoarviossa paino on sillä, miten se onnistuu nähdäksemme jatkossa.

Järjestelmällä Morningstarin rahastohaussa rahastot Morningstar Analyst Ratingin mukaan näkee, mitkä rahastot ovat saaneet korkeimmat arvosanamme. Ne rahastot, joiden arvoimme pärjäävän keskivertoa paremmin riskiinsä nähden, saavat jonkin arvosanoistamme Gold, Silver tai Bronze. Neutraalia näkemystä kuvaa arvosana Neutral. Kielteistä näkemystämme kuvaa Negative. Lue lisää arvioista täältä.

Morningstar Analyst Rating

Voit valita esimerkiksi Euroopan suurin osakkeisiin sekatyylillä sijoittavat rahastot. Mikäli olet yksityissijoittaja, valitse sijoittajatyypiksi ”Ei-institutionaalinen”. Mikäli et halua tai tarvitse rahastosta osinkoja, valitse osuustyypiksi ”Kasvu”.

Näet myös omalla Morningstarin Salkku-sivullasi viimeisimmän rahastoistasi julkaistun raportin.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja