Nokia tähtimanagerin potkujen taustalla

Suursijoituksia suomalaisyhtiöön tehnyt Fidelity Magellan vaihtoi salkunhoitajaa heikon tuoton vuoksi.

Facebook Twitter LinkedIn

Vastavirran strategiaan nojaava amerikkalainen Fidelity Magellan -rahasto on vaihtanut salkunhoitajaa. Morningstarin seniorianalyytikon Christopher Davisin mukaan merkittävä syy Harry Langen lähtöön on Nokiaa koskeva virhearvio.

"Lange teki monia virheitä osakevalinnassa, esimerkiksi pitämällä Nokiaa yhtenä salkun suurimmista omistuksista aivan liian pitkään. Lange ei ymmärtänyt, miten rajusti Apple ja muut kilpailijat olivat Nokiaa vahingoittaneet", Davis kommentoi tuoreeltaan.

Lange puolusti pitkään Nokiaan muistuttamalla epäilijöitä, että yhtiö on vahva kehittyvissä maissa. Vasta hiljattain Lange myönsi Nokian markkinaosuustappioiden kehittyneissä maissa iskeneen yhtiöön pahasti.

Kuten aiemmin kerroimme, Nokia oli Magellanin suurin omistus vuonna 2008 peräti 6,5 prosentin osuudella rahastosta. Keväällä 2010 Lange ryhtyi kasvattamaan tuntuvasti Nokian osakkeiden määrää salkussa. Heinäkuussa hän huomasi tehneensä virheen, ja sen jälkeen dumppasi Nokiat salkusta lähes tyhjiin.

1980- ja 1990-luvulla kenties Yhdysvaltain tunnetuimmaksi rahastoksi noussut Magellan oli suurimmllaan yli sadan miljardin dollarin suuruinen rahasto, mutta heikko tuotto on pudottanut pääomat 17 miljardiin taalaan. Loistokas historia on jäänyt taakse, ja rahasto kuuluu viimeisen kymmenen vuoden ajalta tuotoltaan rahastoluokkansa heikoimpiin.

Lange jatkaa Fidelityn palveluksessa mutta hänen uusia tehtäviään ei ole ilmoitettu.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings